latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:38 | Аутор: sputniknews.com

Научници пронашли знаке живота на Венери?

Научници Универзитета у Кардифу у Великој Британији и Технолошког универзитета у Масачусетсу у САД, су открили фосфин у атмосфери Венере који би могао бити биолошког поријекла.
Венера (фото:Shutterstock) -
Венера (фото:Shutterstock)

- Откриће је настало помоћу телескопа Џејмса Кларка Максвела на Хавајима и антена у Атаками у Чилеу. Концентрација честица је била 20 према милијарду - објаснио је извор близак научницима.

Фосфин је отрован гас без боје. На Земљи га производе анаеробни организми, којима није потребан кисеоник. Током 2019. године је покренута потрага за фосфином у атмосферама егзопланета (планета око других звијезда), као маркера могућег живота на њима.

Међутим, проналазак фосфина на значи аутоматски да је откривен живот на Венери, с обзиром на то да гас може настати створити и као посљедица непознатих природних процеса. Научници за сада нису могли да пронађу небиолошке начине стварања гаса. Информација о открићу се појавила послије прес конференције у научном часопису “Nature“.

То је прва претпоставка о постојању живота на Венери. У јануару 2012. године у научном часопису “Астрономски гласник“ је научни сарадник Института за космичка истраживања Руске академије наука, Леонид Ксанфомалити, објавио чланак посвећен анализи фотографија са совјетске станице “Венера-13“. На фотографијама је пронашао неколико живих створења, сличних инсектима. Мада је велики број његових колега ту информацију примио са резервом.

Русија и САД разматрају могућност стварања свемирске летјелице за слијетање на Венеру “Венера-Д“, која би требало да испита и површину и атмосферу планете на знакове живота.