latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:46 | Аутор: СРНА

Убиство Ивановића: Оптуженима продужене мјере јављања полицији

Посебно Одјељење Основног суда у Приштини продужило је на два мјесеца мјеру обавезног јављања полицији осумњиченима за помагање у убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, рекао је Срни адвокат Дејан Васић.
Оливер Ивановић - Фото: СРНА
Оливер ИвановићФото: СРНА

Ова мјера продужена је полицајцима Драгиши Марковићу и Жарку Јовановићу, као и секретарици Грађанске Иницијативе "Слобода, демократија правда" Силвани Арсовић.

Адвокат Васић рекао је да се његов клијент редовно јавља на сваки позив Суда или полиције, те изразио увјерење да ће Апелациони суд поништити данашњу Одлуку суда у Приштини и да ће се Марковићу, а вјероватно и осталим оптуженим укинути мјера обавезног јављања полицији, односно на сваких седам дана.

Потпредсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Ксенија Божовић рекла је Срни да је послије скоро три је године од убиства Оливера Ивановића свима јасно да се истрага и суђење воде у правцу заташкавања истине и "аболирања наручилаца и починилаца тог злочина".

- Ми, Оливерови сарадници, пријатељи и родбина никада нећемо одустати од захтева да се открију злочинци, ма ко они били, јер све док се не обелодани истина, правда и право на Косову и Метохији су мртви - каже Божовићева.

Она подсјећа да је "наводно суђење" почело 16. фебруара 2020. године и да је у оптужници косовског Специјалног тужилаштва, која је на рочишту 11. фебруара 2020. прочитана на албанском и српском језику, наводено да је за убиство Ивановића "одговорна криминална група предвођена Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем".

Њих двојица су у бјекству и за њима је косовска полиција расписала потјерницу, а шесторо људи који су се нашли на оптуженичкој клупи и терете се за помагање у убиству и низ других кривичних дјела изјаснили су се да нису криви.

Ивановић је убијен из ватреног оружја 16. јануара 2018. године испред канцеларије његове странке у Улици Сутјеска у сјеверном дијелу Косовске Митровице у тренутку када је долазио на посао ујутру нешто послије 9.00 часова.

На оптуженичкој клупи нашла су се четири припадника косовске полиције - првооптужени Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић и Раде Басара, цивил Марко Рошић и Ивановићева секретарица Силвана Арсовић.

Суђење због епидемије вируса корона се од марта одгађа уз судске одлуке о обавезном јављању полицији оптужених који су на слободи.

Остали оптужени се налазе у притвору.