latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:31 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Жунић: Бугајски и политика којој припада још нису изашли из ратних деведесетих

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је Срни да се свијет убрзано мијења и да је данас мало шта исто као прије неколико година, те да само амерички "експерти", стални сарадници сарајевске политике, не излазе из устаљене матрице, по којој све што не жели да се слијепо покорава НАТО-у има везе са Русијом.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Тако Јануш Бугајски по уходаним стазама лова на вјештице, и то оне руске, ловину тражи по Републици Српској, јер гдје би руски обавјештајци друго дошли до у Републику Српску, иако он савршено добро зна да је обавјештајни сектор под контролом западних служби са својом експозитуром у ОБА - рекао је Жунић упитан да прокоментарише изјаву Бугајског да су руске обавјештајне службе продрле у БиХ и да српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик вјерује да ће га Русија подржати политички, дипломатски и финансијски".

Он је нагласио да је повезивање руске подршке и политичког успјеха Милорада Додика неозбиљна констатација и за мање информисаног човјека него што је Бугајски, али вјерује да му је лакше да мисли да Додик подршку црпи од традиционалних америчких ривала него од властитог народа.

- Све што је Бугајски рекао у интервјуу 'Дневном авазу' открива да он и политика којој припада нису изашли из ратних деведесетих и да Бугајски и даље, у хладноратовском и плаћеничком маниру, свијет банализује до те мјере да је беспредметно то и коментарисати - рекао је Жунић.

Оно што завређује пажњу, оцијенио је он, јесте како Бугајски види будућност БиХ, без механизма ентитетске заштите, чијим успостављањем је грађански рат окончан.

- Злуради језици би рекли да Бугајски прижељкује нови рат у БиХ. Теза да су Срби починили геноцид у БиХ и Косову, што наравно није тачно, није одраз неинформисаности Јануша Бугајског, већ његове апсолутне пристрасности, јер он одлично зна да ни на једном од та два мјеста није почињен геноцид. Колико видим он тврди да је НАТО прогласио независност Косова и то је једино с чим бих могао да се сложим, уз додатак да је то урадио у српској колијевци - нагласио је Жунић.

Он је истакао да срећом политика америчке администрације предвођене предсједником Доналдом Трампом није овако ограничена и подложна стереотипима како су форматирани такозвани политички аналитичари из САД попут Бугајског.