latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:08 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Миладин Ћулафић добитник награде "Светозар Ћоровић"

Добитник овогодишње књижевне награде "Светозар Ћоровић" је приповједач Миладин Ћулафић за књигу приповиједака "Преко границе и друге приче", саопштено је из Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Билећа.
"Преко границе" (фото:amazon) -
"Преко границе" (фото:amazon)

Предсједник жирија Јован Делић и чланови Марко Недић и Ранко Поповић у одлуци су истакли да је ова књига приповиједака врх и круна ауторовог приповједачког рада.

- На својим најбољим страницама она се примиче лирској снази и сугестивности `Баште сљезове боје` Бранка Ћопића, доживљају снаге обнављања живота и упорности траве Милована Данојлића и пејзажима и мрким ликовима Михаила Лалића, али свака реченица, свака страница, сваки књижевни јунак, свака судбина носи препознатљиви печат осјетљивог приповједача у милости језика – Миладина Ћулафића - наводи се, између осталог, у одлуци жирија.

Књига приповиједака "Преко границе и друге приче" објављена је у Српској књижевној задрузи у Београду 2019. године.

Награду "Светозар Ћоровић" до сада су, између осталих, добили Добрица Ћосић за роман "Време власти", Драгослав Михаиловић за роман "Злотвори", Момо Капор за роман "Успомене једног цртача", Емир Кустурица за збирку приповиједака "Сто јада" и Ранко Рисојевић за роман "Бескућник".

Из билећке "Просвјете" саопштено је да у Билећи неће бити одржани овогодишњи Сусрети писаца "Српска проза данас" због актуелне епидемиолошке ситуације.

У саопштењу се додаје да ће награда "Светозар Ћоровић" добитнику бити уручена на пригодан начин, о чему ће јавност бити обавијештена, као и о новом датуму одржавања Сусрета писаца "Српска проза данас".