latinica  ћирилица
14/09/2020 |  11:16 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Пленковић-Човић: Унутрашњим договорима рјешавати питање функционисања БиХ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у Мостару да Хрватска снажно подржава БиХ, развија сарадњу са сва три конститутивна народа и свим грађанима, те подржава БиХ на путу према ЕУ и НАТО.
Мостар - Пленковић, Човић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Мостар - Пленковић, Човић - конференција за новинареФото: СРНА

- Чинимо то увјерени да је то исправан пут. Поштујући БиХ као пријатељску сусједну државу и њен сувренитет и респектујући политичке странке и институције које би унутрашњим договорима требало да договарају даља питања у вези са функционисањем БиХ - рекао је Пленковић, који је и лидер ХДЗ-а.

Пленковић је рекао на конференцији за новинаре, након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ и замјеником предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драганом Човићем, да је за Хрватску важно да се поштују начела једнакоправности Хрвата као најмалобројнијег народа у БиХ.

Он је нагласио да је важно поштовати начело легитимности политичког представљања конститутивних народ, које је темељ без кога је тешко имати правично и ефискано функционирање институција, посебно представничких тијела.

- Најважније је да се настави дијалог који ће довести до помака и избјећи ситуацију да се један народ, у овом случају хрватски, осјећа закинутим - рекао је Пленковић и додао да ће Хрватска наставити да финансира и подржава пројекте од интереса за Хрвате у БиХ.

Коментаришући ситуацију у региону након парламентраних избора у Црној Гори и споразума у Вашингтону који су потписали Београд и Приштина, Пленковић је рекао да је ситуација динамична, али да је за Хрватску најважнија стабилност и мир.

- Залажемо се за стабилност у свим сусједним земљама и то је порука број један. Дијалог који се води између Србије и /самопроглашеног/ Косова има два крака, један у Вашнгтону и други у Бриселу и ту видимо помаке - рекао је Пленковић.

Он каже да је за Хрватску важно да се смањују тензије, нормализују трговачки токови и омогућује слобода кретања људи.

Пленковић истиче да Хрватска води рачуна о Хрватима у Србији и Црној Гори, те да ће наставити са Србијом да рјешава низ питања која су на дневном реду.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да Хрватска има велико разумјевање за БиХ, те да је информисао Пленковића о ситуацији у БиХ, те локалним изборима и заједничким пројектима.

Он је навео да је информисао Пленковића да ће се 16. септембра састати са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, те да очекује да ће у наредним данима почети разговори двије страначке делегације у вези са измјена Изборног закона БиХ, легитимног представљања, те уважавања пресуда Суда из Стразбура и Уставног суда БиХ.

Коментаришући изјаву Изетбеговића да ће се Хрватима у БиХ "наставити бирати Комшићи и на нижим нивоима", Човићева је рекао да је у питању скретање пажње јавности са проблема које има СДА.

- Навикли смо на то. Када сам разговарао са господином Изетбеговићем имали смо сличне погледе о случају `Бајрамовић` и попуњавању квота неког народа. Препоручио сам да се престане са таквом праксом, па и изјавама. То бих доживио као тренутак када је оцијенио да треба растеретити притисак према својој странци - рекао је Човић.

Пленковић борави у Мостару поводом устоличења новог бискупа мостарско-дувањског и требињско-мркањског Петра Полића.