latinica  ћирилица
14/09/2020 |  10:49 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Вишковић: Односи са Русијом на највишем могућем нивоу

Премијер Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да су односи Српске са Русијом на највишем могућем нивоу и захвалио руским званичницима што су спријечили даљи негативан утицај високог представника у БиХ.
Радован Вишковић (фото: twitter.com / Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (фото: twitter.com / Vlada_Srpske)

Вишковић је рекао да Српска има велико повјерење у представнике Руске Федерације у БиХ, прије свега, у амбасадора у БиХ Петра Иванцова и чланове његовог тима који пружају значајну помоћ Републици Српској у савладавању проблема на међународом плану.

Он је за "Руску газету" истакао да је Српска захвална предсједнику Русије Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и свим руским дипломатама је је њиховим напорима спријечен даљи негативан утицај високог представника у БиХ који је раније смјењивао са функција званичнике Српске, пријетио људима и лишавао их бирачких права.

- Тога више нема, захваљујући искреној и огромној подршци Русије - нагласио је Вишковић.

Вишковић сматра да Русија и Република Српска истином могу заједно супротставити покушајима Запада да од њих направе негативце.

- Ми смо дужни да томе супротставимо истину која је обавезна увијек да се води тезом да злочини не смију бити заборављени без обзира на било какве пријетње или санкције - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је НАТО извршио агресију над српским народом у БиХ 1995. године, да су од бомби ове алијансе страдала српска дјеца, уништени најважнији инфраструктурни објекти, нанесена знатна материјална штета.

"Ако се томе дода и то да је приликом бомбардовања кориштена муниција са осиромашеним уранијумом, тада злочин изгледа још страшнијим. Посљедице његове примјене осјећаће се још дуго - људи, који су живјели у погођеним подручјима све чешће умиру од болести рака, загађен је знатан дио наше територије, затрована вода. Управо због тога Република Српска не жели да буде члан НАТО-а", појаснио је Вишковић.

На питање да ли се пред предстојеће изборе у БиХ у новембру може очекивати нешто слично "обојеној револуцији", Вишковић је рекао да увијек постоји та опасност и подсјетио да се са таквим покушајима суочавала Бањалука пред опште изборе 2018. године.

Вишковић је додао да је убијеђен да постоје тимови стручњака и појединих организација који су ангажовани на реализацији такве врсте сценарија, а које финансирају одређени центри моћи.

- Они се премијештају из државе у државу, из града у други, изазивајући "обојене револуције", рушећи системе, уништавајући политичке партије и лидере који се боре за своју земљу - навео је Вишковић.

Вишковић је нагласио да су у Републици Српској свјесни о опасности која пријети.

- Путем Министарства унутрашњих послова Српске, и на друге начине, трудимо се да дјелујемо против таквих активности. Предузећемо све неопходне мјере да би спријечили реализацију сценарија "обојене револуције" у Српској - нагласио је он.

Према његовим ријечима, основна дужност сваке демократије је уважавање изборне воље народа, изражено током отвореног изборног процеса.

- Уколико за вријеме избора добијете већину гласова грађана, ваши политички противници треба да вас поздраве као побједника, да признају резултате, да би сљедећи пут они могли да добију већу подршку гласача - навео је Вишковић.

Вишковић је нагласио да не треба коментарисати бројне случајеве када су поједине снаге освајале минималан број гласова на изборима, те путем револуције жељеле да се пробију у власт, обмањујући народ, те подсјетио да се то већ могло видјети у Либији, Египту, Сирији.

- Нама не треба такво искуство. Ми смо дужни да се заједно енергично супротставимо тим центрима моћи који на тај начин покушавају достићи своје циљеве - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да се ових дана могла чути симболична изјава америчког предсједника Доналда Трампа, која заслужује пажњу, о томе да је САД у прошлости водила ратове и провоцирала конфликте на разним територијама и државама с циљем јачања своје војне индустрије.

- Логика је овдје апсолутно јасна. Испровоцирајте, на примјер, не дај Боже, у Бјелорусији или још негдје грађански рат, који затим може прерасти у регионални, а с циљем да би продавали сутра још више оружја и муниције. Доста нам је смрти и ратова на прагу 21. вијека - нагласио је Вишковић.

Поручио је да је неопходно стремити ка технолошком развоју и бори са изазовима цијелог човјечанства у дијелу спречавања загађивања животне средине и глобалног загријавања.

- За то је потребно знање и заједничка снага, а такође знатна финансијска средства да би заједно могли учинити свијет бољим и безбједнијим - закљчуио је Вишковић.

Вишковић је прошле седмице у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика уручио Плакету дописнику "Руске газете" Александру Борисову, који завршава своју службу у региону. 

Премијер Српске захвалио је Борисову за помоћ за учвршћивање односа Русије и Републике Српске.