latinica  ћирилица
14/09/2020 |  10:45 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

"Апсурд - укупно 4.886 официра и подофицира командује са само 3.968 војника"

Замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да је апсурно да је број официра и подофицира несразмјерно већи од броја војника у Оружаним снагама БиХ, а то значи да је прошле године 4.886 официра и подофицира командовало са само 3.968 војника.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- То је апсурд, иако се још од успостављања Оружаних снага знало да се број мора прилагодити односу 70 наспрам 30 у корист војника. Министарство одбране годинама ништа није урадио на том плану - нагласила је Мајкићева, додавши да је због тога посљедњих година и буџет ресора одбране углавном трошен за персонал, а не опрему и обуку.

Она је истакла да су стањем незадовољни и војници.

- Иако у складу са законом службу напуштају са навршених 40 година живота, одлазе и раније. Треба на вријеме планирати, али ми то не знамо. И то показује проблеме у војним редовима - рекла је Мајкићева за Глас Српске.

Чињеница је и да је прошли сазив Предсједништва БиХ у фебруару 2018. именовао нове генерале и бригадире на 13 позиција у Оружаним снагама БиХ, а приједлог који је Предсједништво БиХ упутило у парламент БиХ није добио сагласност парламента, који у складу са Законом о одбрани потврђује та именовања.

- Јединицама командују генерали чије именовање није прошло сву законску процедуру. Одлуке које доносе немају законску тежину, а посљедице тога могу бити несагледиве - рекла је Мајкићева.

На посљедњој сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност пред члановима комисије нашао се извјештај о раду Савјета министара БиХ аз 2019. годину у дијелу надлежности који се тиче задатака те комисије.

Најзанимљивија расправа је, према оцјенама Мајкићеве, вођена о актуелном стању у Министарству одбране, у оквиру којег су и Оружане снаге БиХ, те о ресору безбједности и подсјетила да је цијели тај сектор у рукама Бошњака - углавном су руководиоци кадрови из СДА, осим Министарства одбране, којим руководи ДФ.

- Министарство одбране, за које се просјечно годишње издваја 280 милиона КМ, за 15 година од формирања није успјело да ријеши ниједан кључни проблем - нагласила је Мајкићева.

У извјештају који им је предочен пише да је планирано да имају укупно 10.961 професионално војно лице, а попуњена су 9.702 мјеста, те да недостају још 1.252 војника.