latinica  ћирилица
13/09/2020 |  19:04 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Приједорска обилазница на чекању већ двије деценије (ВИДЕО)

Пројекат изградње приједорске источне обилазнице, чији је циљ измјештање транзитног саобраћаја изван градске средине, "на чекању" је више од двије деценије. У предузећу "Приједор путеви", које је 2003. године иградило први дио обилазнице, заинтересовани су за наставак овог пројекта, вриједног више од 15 милиона марака. Тврде, изгубљено је двадесет година, иако је, како истичу, Приједор имао политички утицај за рјешење овог питања.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Градња приједорске обилазнице, предвиђене дужине око 11 километара, почела је 90-их година када је преко ријеке Сане изграђен мост, тзв. "вијадукт". Градња је настављена 2003., када су "Приједор путеви" изградили око два и по километра обилазнице. Међутим, тада градња престаје. Због неријешених имовинско-правних односа, неријешено остаје 380 метара, тврде у "Путевима Српске". Од тада до данас, ту је макадам. Крајње је вријеме за завршетак градње обилазнице, поручују привредници, за које адекватна алтернативна дионица не постоји.

- Мислим да је мост на ријеци Сани почетак те, направљен прије преко 20 година и да је коначно вријеме било да у свим овим мандатима да се заврши управо један тај инфраструктурни објекат који је значајан и за индустријске зоне, а поготово за нас из Љубије као алтернативни пут којим би могли да се крећемо према Приједору, Бањалуци и даље - наглашава Горан Бојић, власник предузећа "Инвинг инвест инжењеринг" Приједор.

Пројектом је предвиђен наставак градње више од осам и по километара обилазнице, која би се прикључила на магистралне путеве према Бањалуци и Козарској Дубици. У "Путевима Српске" наводе да према предрачуну, вриједност радова износи више од 15 милиона марака. У предузећу "Приједор путеви", заинтересовани су за наставак овог пројекта.

- Оно што није у реду је стварно што је изгубљено неких двадесетак година, док су остале градске средине у Српској направиле и завршиле обилазницу које су започете или остале незавршене прије рата, наводим примјер Бијељине која је завршила двије и не видим разлога зашто то Приједор није гурао иако је имао и позицију и политички утицај да се један такав инфраструктурни пројекат заврши - поручује Раденко Црногорац, директор предузећа "Приједор путеви".

У саопштењу приједорске Градске управе наводи се да имају обећање из "Путева Српске" да ће сносити трошкове изградње обилазнице, док ће Град Приједор сносити трошкове експропријације земљишта.

Због чега је двије деценије одгађан наставак градње обилазнице, питају се и у приједорском СНСД-у.

- Сматрамо да је 20 година како ои кажу предуго да град нема такву заобилазницу која је од виталног значаја за град и за нашу привреду. Чињеница је да је већ дуги, дуги низ година министар саобраћаја и веза, директор Путева и градоначелник из исте политичке партије и да они заједничким снагама нису могли, да не кажем нису хтјели наћи заједничко рјешење тог проблема - истиче Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Приједора.

Да је рјешење измјештање главног транзитног пута из центра Приједора, сматрају и "Чувари Сане". Тако ће, надају се, најављена градња бензинске пумпе у близини ријеке и градске плаже, добити праву позицију.

- Да камиони не иду кроз центар града већ да иду око града и самим тиме смањи оптерећење на саобраћај у самом граду, а да буде интересантно да и сами градитељи пумпи тамо граде пумпе, а не овдје у центру града - рекао је Драган Ратковић, члан Удружења "Чувари Сане".

Приједорска обилазница замишљена је као модерна саобраћајница, с двије саобраћајне траке, банкинама и рјешењима раскрница на спојевима свих локалних и магистралних путева.