latinica  ћирилица
13/09/2020 |  18:59 ⇒ 14/09/2020 | 08:55 | Аутор: РТРС

Влада Српске за развој Шековића у посљедњој деценији издвојила 40 милиона КМ (ВИДЕО)

У посљедњој деценији, у општину Шековићи Влада Српске уложила је око 40 милиона марака, а кредитима ИРБ-а пласирано је око 4 и по милиона. Влада је улагала у путну инфрастрактуру, образовање, реконструкцију водотокова.
Шековићи - Фото: РТРС
ШековићиФото: РТРС

У Шековићима су поносни на реконструкцију корита ријеке Дрињаче, за шта је Влада обезбиједила 7 милиона марака. У великим падавинама, прије два мјесеца, показало се зашто је то капиталан пројекат за Шековиће.

- 30 одсто више падавина је било више него 2014 године, и то корито је положило свој тест, издржало је и Шековићи нису били поплављени - нагласио је Момир Ристић, начелник општине Шековићи.

Радомир Шарчевић, шеф кабинета начелника општине Шековићи, наглашава велику помоћ републичких институција.

- Ова дворана је такође изграђена средствима Владе Републике Српске у износу од 1,3 КМ , а у шеталиште је инвестирано 200.000 такође од Владе - истиче Шарчевић.

Улагања у Шековиће Влада Српске наставља и у овој години. Очекује се асфалтирање пута Жељезник, и 20 километара регионалног, који ће значајно скратити пут до тузланског аеродрома, кажу у општинској управи.

- То је једини регионални пут у стању макадама. Ми смо урадили пројекат и експропиријацију земљишта - додаје Ристић.

У образовање су уложена значајна средства. 1,2 милиона марака коштала је реконструкција централне и двије подручне школе. Помоћ су обезбиједили Влада Србије, кабинет предсједнице Републике Српске, јапанска и америчка амбасада.

- Наша школа је сада љепотица, са спортским теренима, украс нашег лијепог насеља - истиче Милица Василић, директорка ОШ "Јован Дучић".

У Шековићима је буџет стабилан. Редовно се измирују обавезе буџетским корисницима. Локална власт издваја 150.000 марака за подстицаје у пољопривреди, а овај крај је, кажу, идеалан за сточарство.

- Имамо око 30 грла, са подмлатком, и са кравама које производе млијеко. Био сам у Њемачкој двије године , и вратио сам се , своја земља , своји људи - прича пољопривредник Драган Чабрић.

Носиоци привредног развоја у општини Шековићи су дрвопрерађивачки капацитети. Неколико је таквих овдје, који своје производе углавном извозе.

- Бавимо се производњом пелета , масивних плоча, 99 одсто својих производа пласирамо на западно европско тржиште - каже Сретко Гужвић, шеф производње у фирми "Милић Пелет" Шековићи.  

Општинска управа донијела је одлуку да за свако новорођено дијете издвоји по хиљаду марака. Центар Шековића посљедњих мјесеци добија нови изглед. Обновљена је некадашња робна кућа, која је годинама била руина, а у том простору ускоро ће бити посла за више од 20 радника једног од тржних центара. Власт ће суфинансирати обнову фасада на осам стамбених зграда.