latinica  ћирилица
13/09/2020 |  18:54 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Мркве и першуна има у Семберији, али најтеже пласирати робу (ВИДЕО)

Браћа Хаџићи из Јање код Бијељине једни су од највећих произвођача корјенастог поврћа у Семберији. Мркву и першун засијали су на више од 70 дунума ораница, а због обилних киша током јуна мјесеца принос је умањен због трулежи. Ипак највећи проблем представља им пласман робе на тржишту који угрожава роба из увоза и продаја робе на црно.
Произвођачи мркве - Фото: РТРС
Произвођачи мрквеФото: РТРС

Менсур Хаџић ове године засијао је мркву на 40 дунума. Каже година је била тешка за производњу ове културе јер је због честих падавина у јуну и велике количине влаге дошло до њеног трулења што се види и на ораницама са којих је повадио усјев.

- Нисам успио ове године да је сачувам од трулежа на овој њиви поготово, на ранијој је била боља. Ухватиле много јаке температуре 35-40, а падне велика количина влаге тако да није било успјешно на овој парцели. Просјечно нам роди 5-6 тона по дулуму, опет ће у просјеку бити 5 тона. Имао сам неке парцеле до 7 - каже Менсур Хаџић.

Његов млађи брат није задовољан ни приносом који је на већини његових њива подбацио управо због велике количине влаге и кретао се око три тоне. На пет дунума засијао је першун чијим је квалитетом али и родом задовољан, али је проблем пласман.

- И он је добар ове године, али и он не може да се прода ради другог увоза робе на црно што се довози. Ако је першун 3 КМ кила ми морамо да дајем по марку и по до двије. Да би могли да прођемо, да би продали нешто, успјели.То су баш цијене смијешне и наш народ умјесто да узима нашу робу домаћу они узимају све са стране и не знам докле ће тако - прича Илијас Хаџић.

Иако се сваке године суочавају са потешкоћама ипак не одустају од ове производње. Они су трећа генерација која производи корјенасто поврће.

- Крећемо од фебруара, с првим данима прољећа , чим може да се уђе у њиву ми почнемо то да сијемо. Једна стиже, друга се сије и тако имамо до јесени. Ову њиву смо готов успремили. Сијемо сјеме престо, то је сјеме из Француске. Захтјевна је, мораш сваки дан да будеш у њиви. Рану мркву покривамо агрилом, сад је и то скупо - поручио је Менсур Хаџић.

Иако су у протеклом периоду уложили значајна средства у механизацију, машине за вађење и тракторе неопходно је да набаве комбајн, машине за прање мркве и паковање.

Хаџићи су имали у плану и да изграде хладњачу у којој би складиштили мркву како је због неадекватног складиштења не би морали продавати по ниским цијенама. Осим корјенастим поврћем баве се и производњом лука и шпината.