latinica  ћирилица
13/09/2020 |  13:51 | Аутор: СРНА

Нови срамни покушај албанских историчара да отму српску баштину

Министарство културе и информисања Србије најоштрије осуђује много пута поновљене срамне покушаје фалсификовања историје и отимања српске баштине на Косову и Метохији од стране албанских историчара и медија, те поручује да ће држава Србија и српски народ бринути о сваком камену свог културноисторијског насљеђа.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

- Није први пут да се овакве активности спроводе с циљем потпуног поништавања и брисања из историје српске културне баштине, материјалне и нематеријалне - саопштило је Министарство поводом текста "Присвајање средњевијековних арберијских споменика на Косову од стране Срба", историчара Бедрија Мухадрија, објављеног јуче у приштинским новинама Коха диторе.

У саопштењу се оцјењује да аутор текста, без икакве ваљане аргументације и у одсуству вјеродостојних података, тврди да "територија данашњег Косова није била епицентар активности изградње српских цркава у доба Немањића", као и да су "најстарије српске цркве грађене углавном на уској територији Рашке".

- Нажалост, свједоци смо поновне провокације косовских албанских аутора и медија који овим поступком изнова шаљу јасну поруку како албанска већина на Косову и Метохији посматра положај српског народа, његове културне баштине и Српске православне цркве у јужној српској покрајини - пише у саопштењу.

Министарство културе и информисања и овај пут апелује да међународна заједница и организације са највећом пажњом приступе заштити српског културног насљеђа, што је и њихова обавеза, потврђена и ранијим и недавно потписаним споразумом.

Из Министарства поручују да ће држава Србија и српски народ, гдје год да живи, бринути о сваком камену и сваком дјелићу свог културноисторијског насљеђа на Косову и Метохији, као о свом највећем благу.

- Вјерујемо да ћемо као и до сада у томе имати подршку и међународних институција и моралнијег дијела човјечанства. На бесмислене фалсификате албанских ревизиониста гледамо са презиром и жаљењем - истичу из Министарства кулутре и информисања Србије.