latinica  ћирилица
13/09/2020 |  13:41 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од формирања Првог батаљона Војне полиције (ФОТО)

У бањалучкој касарни Козара данас је обиљежено 29 година од формирања Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, чијих је 69 припадника дало животе за стварање Републике Српске.
Спомен обиљежје, Касарна Козара - Фото: РТРС
Спомен обиљежје, Касарна КозараФото: РТРС

Парастос је служен у Капели јасеновачких новомученика, а потом су представници породица погинулих, ратни саборци и представници Трећег /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ положили вијенце код паноа са именима и фотографијама погинулих припадника Првог батаљона Војне полиције.

Фото: РТРС

Предсједник Удружења "Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске" Раденко Пузић рекао је Срни да је током ратних дејстава погинуло 69 припадника овог батаљона, а да их је 400 рањено, неки и више пута.

Фото: СРНА

- Управо због храбрости и неустрашивости наших погинулих сабораца, који су као и сви ми, без поговора часно учествовали у стварању и одбрани Републике Српске, не смијемо дозволити да њихова жртва буде заборављена - рекао је Пузић.

Фото: РТРС

Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске једини је батаљон у ВРС који је током одбрамбено-отаџбинског рата два пута одликован.

Данашње обиљежавање организовано је у складу са епидемиолошком ситуацијом у вези са вирусом корона и препорукама надлежних републичких институција.