latinica  ћирилица
13/09/2020 |  10:13 ⇒ 14/09/2020 | 08:28 | Аутор: СРНА

Потписивање Вашингтонског споразума ускомешало политичко Сарајево (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се политичка сцена у Сарајеву посебно ускомешала послије спољнополитичког успјеха Србије због потписивања Вашингтонског споразума, те да су се Бошњаци осјетили угроженима.
Милорад Додик (фото:M.Kadrić/Avaz) -
Милорад Додик (фото:M.Kadrić/Avaz)

Додик је рекао да су слике из Вашингтона и чињеница да је потписан Вашингтонски споразум у присуству предсједника САД побудиле Бошњацима осјећај угрожености зато што су вјечито били мезимци Америке, те оцијенио да ниједан спољнополитички успјех Србије и Срба није прихватљив за политичаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, када се помене питање зашто је у готово идентичној ситуацији на Косову и БиХ Албанцима дозвољено право на самоопредјељење и државу, а није Србима у Републици Српској, у БиХ, одмах се у Сарајеву "чују таламбаси" како се ништа неће завршити лако и да ће они ратом бранити ту своју неку БиХ коју уопште не контролишу.

- Код Бошњака је изразита осјећај и потреба за наводно неком осветом, без обзира на чињеницу да Сарајево нема 150.000 Срба - рекао је Додик за РТС.

Додик је појаснио да лидер СДА Бакир Изетбеговић пријети да се у БиХ ништа неће завршити лако и да ће, ако треба, БиХ бранити и новим ратом, али је напоменуо да Оружане снаге БиХ није могуће покренути легално, јер је за то потребна одлука Предсједништва БиХ.

- А у Предсједништву сједим ја. Дакле, никаве одлуке о Оружаним снагама ту нема и није могућа. С друге стране, ако сте мислили да ћете покренути полицијске снаге, муслиманске снаге из Федерације БиХ и хрватске снаге, постоји додатни проблем, јер по Дејтонском споразуму полиција из једног ентитета не може да пређе у други - прецизирао је Додик.

С друге стране је, додао је, апсолутно сигуран да Хрвати у тој компоненти Оружанх снага неће бити дио одлуке да се покрену Оружане снаге.

- Према томе, апсолутно нема никаквог легалног и легитимног основа да може да се поведе било каква војна акција. Али, они стално нешто говоре о томе - рекао је Додик.

На питање како је реаговао амерички званичник Метју Палмер када му је недавно у Сарајеву рекао да су случајеви Косова и Метохије и БиХ упоредиви, Додик је навео да је Палмер реаговао "циничним осмијехом" и да то не може да се упореди.

Додик је поручио како Српска неће одустати од тог упоређивања и да тражи одговор како се могу примјењивати различити критеријуми.

Он је навео да је разбијен територијални интегритет Србије и Албанцима дато право на самопредјељење, а то није дозвољено у БиХ, која је буквално била на ивици да буде "расута" још прије Дејтона, јер је познато да се размишљало још у Клинтоновој администрацији да се да право Републици Српској да буде самостална.

Говорећи о приједлогу да се Амбасада БиХ измјести из Тел Авива у Јерусалим, Додик је рекао да су видљиви стални покушаји Бошњака да направе причу како су они љубимци и да раде у интересу Америке, али да је сад интерес америчког предсједника да се амбасада пребаци у Јерусалим да се "учини" Израелу.

- Мислим да је добар потез за све нас у БиХ да то подржимо. Свјестан сам да треба да гласају и друга два члана Предсједништва. Ако се то не учини, онда нешто нисте досљедни у тој подршци Американцима. Сада се види да то напросто није тако и да је то једна лицемјерна политика. Да видимо на који начин ће то ићи - рекао је Додик.

Он је додао и да је реакција једног од чланова Предсједништва /Жељка Комшића/ била да ће ставити на дневни ред Предсједништва признање самопроглашеног Косова, те да не види никакав проблем да то коначно и да уради јер ће видјети да је признање немогуће.

Додик је поновио да је на недавном састанку у Београду упознао предсједника Србије Александра Вучића да се у Сарајеву води антисрпска политика са жељом да се докине и нестане Република Српска, те да због тога покушавају да дискфалификују Србију као фактор мира у региону и да отуда Изетбеговић поново потеже питање одговорности Србије за геноцид у БиХ, иако је то већ одбачено.