latinica  ћирилица
12/09/2020 |  21:52 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Балкански картел - кокаин из Јужне Америке, упоришта у већим европским лукама

Начелник Полицијске националне канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала Марио Ковач рекао је да тзв. балкански картел обухвата различите криминалне групе које дјелују, односно потичу с подручја држава западног Балкана, а специјализоване су за прекоокеанско кријумчарење кокаина.
Запљена кокаина (фото: Guardia Civil) -
Запљена кокаина (фото: Guardia Civil)

- Оне су флуидне, врло прилагодљиве, организују се који пут и ад хок, удружују, имају упоришта у већим европским морским лукама, имају добре везе у државама Јужне Америке, одакле и набављају кокаин - рекао је Ковач за ХРТ.

Шпанска обалска стража је на Канарским острвима пресрела једрилицу која је пловила под хрватском заставом. У њој је пронађена готово тона кокаина који би у уличној продаји вриједио више од 40 милиона евра. На броду су била три хрватска држављанина за које се претпоставља да су дио тзв. балканског картела.

Ковач је навео да је заплијењена дрога намијењена, прије свега, шпанском и француском тржишту, али се кроз улаз у њихове луке дрога растура у све западноевропске државе.

- На крају крајева, с обзиром на то да су починиоци били с подручја Хрватске, сигурно је један мањи дио те дроге завршио и на хрватском нарко-тржишту - рекао је Ковач.

У међународној акцији "Фалкуша" учествовало је и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.