latinica  ћирилица
12/09/2020 |  18:13 ⇒ 13/09/2020 | 08:24 | Аутор: РТРС

Да ли ће БиХ приступити Малом Шенгену? (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ ће на приједлог српског члана Милорада Додика на наредној сједници одлучивати о приступању БиХ иницијативи Мали Шенген. Економисти и привредници сагласни су - пуна слобода кретања робе, људи, услуга и капитала са земљама региона допринијела би економском развоју.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

У Србији, Сјеверној Македонији и Албанији, које су најдаље отишле у процесу отварања граница, економија је за сада узела примат над политиком.

Мали Шенген извјесно ће олакшати спољно-трговински промет и кретање грађана Србије, Албаније и Сјеверне Македоније. План је да се придруже и БиХ, Црна Гора и самопроглашено Косово, чиме би јединственим тржиштем било обухваћено око 18 милиона становника. Предсједништво БиХ о иницијативи српског члана Предсједништва за приступање Малом Шенгену изјашњаваће се у четвртак.

- Омогућава низ ствари, од баналних - да се омекша граница, да камиони не стоје по 20 часова, него да се путем електронске мреже размијене подаци, да се признају документа - рекао је Додик.

Бржи проток робе преко граница ових држава смањивањем административних процедура, несумњиво би, према оцјени економиста, дао допринос економском расту и развоју свих земаља, па и БиХ.

Економиста Предраг Дудуковић истиче да би тиме, прије свега, били смањени трошкови пословања, обезбијеђен бржи долазак до производа неопходних или за производњу или за продају. Напомиње, да смо свједоци да промет робе увијек прате додатни проблеми, што знатно успорава испоруку и продају.

За привреднике које ишчекују своју робу и сировине, док камиони више дана због административних проблема стоје на границама, Мали Шенген донио би велике бенефите.

- То би се директно позитивно одразило на пословање наших привредних друштава, посебно извозно оријентисаних. На тај начин би смо показали и ЕУ, уколико би то и заживјело на одговарајући начин, да би смо у догледно вријеме могли спремно  да одговоримо и на све захтјеве ЕУ - рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Напори да се и БиХ придружи овој иницијативи били би вјетар у леђа извозно оријентисаним предузећима у БиХ, не само због слободног кретања робе него и услуга. Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац напомиње да би размјена лиценци омогућила нашим привредницима да конкуришу за разне послове у земљама региона.

- Логична иницијатива и јака подршка спољнотрговинском пословању. Сада имамо неколико потписаних међународних уговора, али увијек у имплементацији постоје проблеми. Уласком у Мали Шенген, привредници би имали олакшан однос са пословним партнерима на начин да би само један документ био довољан - каже Кошарац.

Осим инспекцијских служби на границама 24 часа и јединствене документације за транзит робе, погодности Малог Шенгена огледају се и кроз издавање заједничких радних дозвола, признавање квалификација и диплома без додатних процедура, размјену студената, усаглашеним законима из области тржишта, пореског и финансијског система. Српска је Малом Шенгену рекла ДА, а могу ли се из Сарајева чути аргументи јачи од наведених бенефита, сазнаћемо ускоро!?