latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:41 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Власеница: Обиљежено 28 година од оснивања Јуришног одреда

Припадници Јуришног одреда Власеница, обиљежили су данас 28 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске, која је 1992. године храбро стала у одбрану српских огњишта.
Власеница - парастос - Фото: СРНА
Власеница - парастосФото: СРНА

Обиљежавању су присуствовали ратни командант јединице Мирослав Краљевић, породице погинулих бораца, представници Борачких организација Власенице и Шековића, те припадници некадашње Јединице шековићке Гарде.

Ратни командант јединице Мирослав Краљевић рекао је да су ратни дани били судбоносни и тешки за српски народ, али да се група најхрабријих и најоданијих бораца окупила и стала на браник отаџбине да би сачували Републику Српску створену 9. јануара 1992. године.

Он је додао да је Јуришни одред имао више од 700 бораца, а животе је положило 35 бораца, које је назвао најчаснијим синовима Власенице и сусједних општина.

Краљевић је изјавио да је обавеза свих да се на овај дан окупљају и да погинуле борце никада не забораве.

- Обавеза је мене као команданта да окупљам своје јуришнике, да окупљам све наше грађане, све борце Војске Републике Српске, да не заборавимо оне који су дали животе и њихове породице - рекао је Краљевић и додао да је битно да сви буду окупљени око Републике Српске.

Предсједник Борачке организације у Власеници Миле Симанић подсјетио је да је ова добровољачка јединица одликована Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске другог реда

Он је напоменуо да овај дан обиљежавају под мотом "Достојни својих предака, а понос својих потомака", јер се тако и осјећају.

- Мислимо да смо остварили тај циљ, да се преци неће постидјети наших дјела, а да ће потомци имати неку снагу из наших дјела која ће им бити потребна у раду, животу и стварању Републике Српске - додао је Симанић.

Поводом обиљежавања 28 година од оснивања Јуришног одреда организована је посјета Спомен-соби погинулим припадницима ВРС, положено је цвијеће на Војничком гробљу, те служен парастос за погинуле борце у Цркви Светих апостола Петра и Павла.