latinica  ћирилица
12/09/2020 |  15:23 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Неопходно српско јединство, без обзира на разлике

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић указао је на подјеле међу српским политичким странака посљедњих мјесеци, те поручио да је у Републици Српској неопходно српско јединство, без обзира на политичке разлике.
Уједињена Српска - Фото: РТРС
Уједињена СрпскаФото: РТРС

Стевандић је истакао да српска неслога не смије да се мултипликује преко избора и да се не смије догодити да се изборни губитници обраћају међународној заједници и федералним политичким партијама.

- Морамо међусобно да сарађујемо, без обзира на све политичке разлике. Мора да постоји више уважавања. Избори нису битка на живот и смрт већ ко ће добити већу подршку народа - рекао је Стевандић у Бањалуци након прве видео-Скупштине Уједињене Српске.

Уједињена Српска усвојила је данас Декларацију о неопходном јединству о питању виталних националних интереса Републике Српске у којој се, између осталог, истиче да је једно од начела Дејтонског споразума и Анекса четири право конститутивних народа у складу са принципима Устава БиХ и међународних докумената који промовишу права народа, а дио је уставног система БиХ, укључујући и право на самоопредјељење.

Он је истакао да је међу српским политичким станкама посљедњих мјесеци присутна и "ружна реторика", док се ништа није промијенило у ФБиХ и међународној заједници код оних фактора који теже да Српска буде мања, неспособнија или да се чак може и укинути.

- Сматрамо да је Уједињена Српска позвана да баш на тај начин, прије него што почне званична кампања, пошаље поруку из цијеле Српске - рекао је Стевандић.

Стевандић је рекао да је ова странка видео-Скупштином представила иновативни приступ у организацији политичких партија, нешто што није рађено и виђено, те је нагласио да ће ова странка наставити тако да ради.

- У овоме је учествовало више од 1.500 људи и око 96 одсто позваних делегата. Ми смо демонстрирали нешто што не би требало да буде разлог за будуће свађе и подјеле, иако је изборна кампања почела рано и са невјероватним међусобним оптуживањем на сједницама Народне скупштине, које више личе на ријалити - рекао је Стевандић.

Он је додао да је Уједињена Српска сигурна, не само у свој изборни успјех и успјех својих кандидата за начелнике, градоначелнике и одборнике, већ су сигурни да имају политички правац који је примјер како се треба радити и организовати политичка партија, те износити политичке ставове.