latinica  ћирилица
12/09/2020 |  12:14 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Војну неутралност штитити стварно, а не на папиру

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија и данашњем свијету несигурности, изазова и непредвидивости мора да има јаку војску и да ће бити спремна да узврати свакоме ко се дрзне да удари.
Вучић са српским војницима (фото: www.instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Вучић са српским војницима (фото: www.instagram.com / buducnostsrbijeav)

Вучић је истакао да Србија мора да има јаку војску, која ће са поносом, одважношћу и смјелошћу да штити Србију, њену војну неутралност, али не на папиру, већ стварно.

Он је данас присуствовао свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије у касарни "Генерал Јован Мишковић" на Бањици у Београду. У обраћању је истакао да ће бити много позива са свих страна, добронамјерних, недобронамјерних, који ће хтјети да сврставају Војску Србије на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију.

- Ви морате да знате и запамтите да за све нас и вас постоји само једна једина страна и једна и једина отаџбина, а то је Србија и овдје сте и убудуће ћете да штитите само интересе Србије - рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија никада никоме неће да пријети, да ће сарађивати са свима, ако то уопште буде могуће у савременом свијету.

Он је додао да ће Србија чувати своја пријатељства и борити се са свим различитим притисцима са којима једна релативно мала земља може и мора да се избори.

- Молим вас да никада не поклекнете и да својом снагом, одлучношћу и знањем, вером у отаџбину одвратите сваког потенцијалног агресора на нашу територију. Ми ћемо бити спремни да узратимо свакоме ко се дрзне да удари на Србију - рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је држава у претходним годинама покушала да подигне углед војске, те додао како је ове године било 30 одсто уписника него претходних, што показује да се популарност одласка у војску враћа међу грађанима Србије.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u kasarni “General Jovan Mišković”.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 12, 2020 at 2:23am PDT

Вучић је честитао Војној академији јубилеј 170 година, наводећи да она с поносом може носити име национална, те напоменуо да војска у Србији ужива огромно повјерење.

У прве официрске чинове потпоручника, на церемонији у кругу Војне академије, промовисано је више од 150 кадета и пилота Војне академије, те кадета Медицинског факултета Војномедицинске академија /ВМА/, а међу њима је осморо кадета припадника Оружаних снага БиХ.

Церемонији, која је протекла у складу са епидемиолошким правилима, присуствовали су и представнци државног и војног врха, вјерских заједница и дипломатског кора.

Програмом овогодишње промоције најмлађих официра Војске Србије одржан је летачки и културни дио, у којем су наступили ваздухоплови Војске Србије, припадници Гарде Војске Србије, али и први пут припадници коњичке гарде, те чланови Умјетничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", драмски и музички умјетници.

Вучић, који је и врховни командант Војске Србије, уручио је пиштоље са посветом кадетима који су остварили најбоље резултате током школовања.

Пиштоље су добили најбољи кадети потпоручници Огњен Златић, Анђела Богојевић, Младен Живковић, хаџи Миодраг Младеновић.