latinica  ћирилица
12/09/2020 |  11:39 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

МУП Српске учествовао у међународној запљени тоне кокаина (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске учествовало је у међународној акцији "Фалкуша" усмјереној према криминалним ћелијама унутар такозваног "балканског картела" које су специјализоване за пружање "услуга" кријумчарења већих количина опојних дрога, углавном кокаина, једрилицама и јахтама.
Запљена кокаина (фото: Guardia Civil) -
Запљена кокаина (фото: Guardia Civil)

Криминалистичка истрага кодног назива "Фалкуша" усмјерена је према криминалној групи унутар тзв. Балканског картела, специјализиованог за пружање "услуга" кријумчарења једрилицама и јахтама.

Запљена кокаина (фото: Guardia Civil)

Хрватска полиција прикупила је у оквиру својих активности иницијална сазнања о прекоатлантском кријумчарењу већих количина кокаина у које су, као припадници тзв. Балканског картела, активно укључени хрватски држављани.

С обзиром на таква сазнања, почетком 2020. године полицијски службеници Полицијског националног одјељења за сузбијање корупције и организованог криминалитета - Службе криминалитета дрога и Службе Сплит, те Полицијске управе шибенско-книнске почели су криминалистичку истрагу кодног назива "Фалкуша".

Због међународног карактера криминалних активности већ у почетној фази, хрватска полиција покренула је трилатералну сарадња са шпанском Цивилном гардом и француском царином.

Осим наведених агенција, у провођењу истарге"Фалкуша" подршку су пружили и Еурпол, америчка ДЕА (одјељење у Загребу), британска НЦА, холандска национална полиција, као и МУП Републике Српске.

У овој групи су била најмање тројица хрватских држављана које је картел регрутовао за прекоокеанско кријумчарење кокаина једрилицом за прекоокеанску пловидбу.

Једрилица је регистрована у Хрватској и пловила је под хрватском заставом.

Запљена кокаина (фото: Guardia Civil)

До сада је утврђено како су наведени хрватски држављани с једрилицом отпловили из Шибеника почетком 2020. године, да би крајем августа запловили афричком рутом кријумчарења са Канарских острва према обалама западне Африке, гдје су тамошње криминалне групе, које је ангажовао картел, на хрватску једрилицу укрцале кокаин.

Координисаном акцијом, специјални тим шпанске Цивилне гарде 8. септембра је у међународним водама пресрео хрватску једрилицу, чију посаду су чинила тројица хрватских држављана. Након прегледа због сумње на кријумчарење дрога, једрилица је усидрена у воде Канарских острва.

Претрагом једрилице пронађено је укупно 980 пакета са око 980 килограма кокаина високе чистоће.

Према процјенама шпанске полиције, улична вриједности заплијењеног кокаина је већа од 40 милиона евра. Према до сада прикупљеним сазнањима, кокаин је био намијењен европском, шпанском и хрватском илегалном нарко тржишту.

Истрага у овом случају се наставља, као и сарадња међународних полиција и агенција за борбу против дрога, саопштено је из МУП-а Хрватске.

Из МУП-а Републике Српске речено је да припадници МУП-а још увијек проводе дио својих активности и да више детаља не могу изнијети јер је кривична истрага у току.