latinica  ћирилица
12/09/2020 |  10:44 | Аутор: СРНА

Недимовић: Има хране за наредне двије године

Србија има хране за наредне двије године тако да нема разлога за забринутост, изјавио је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

Недимовић је рекао да ће вриједност жетве кукуруза бити милијарду евра и да ће ово бити једна од најбољих година за ту житарицу, са приносом већим од седам до десет одсто него што је био претходне године.

Он је одбацио медијске наводе да ће сезона за кукуруз пропасти, као и да је климатским непогодама угрожен род.

- Исто је било и за пшеницу, па смо имали једну од најбољих жетви до сад - рекао је Недимовић за РТС.

Он је додао да је цијена меса, прије свега свињског и говеђег, у трговинама кренула на доле.

- Говедарство је најтежа грана пољопривреде, људи више од годину дана чекају да узму новац. Зато смо сад донели мере подршке - објаснио је Недимовић.

Он је додао је и да се суфицит у трговини пољопривредним производима са ЕУ удвостручио у односу на период прије три године, на укупно 407 милиона евра лане, а да је само у првих шест мјесеци забиљежен суфицит од 230 милиона.

Говорећи о воћу, Недимовић је рекао да Србију и ту очекује добра година, иако су због временских прилика у једном тренутку опали приноси бресква и кајсија, али да се веома добро прошло са малинама, те да ће исто тако бити и са јабукама.

- Добра година уопште за српску пољопривреду нарочито за ратарство. Имаћемо и добар квалитетан сунцокрет, добру цену. Соји исто тако - сматра Недимовић.