latinica  ћирилица
11/09/2020 |  15:11 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Школа шаха "Анатолиј Карпов" у Требињу - прва у БиХ

У Требињу ће бити отворена школа шаха "Анатолиј Карпов", договорено је на данашњем састанку шаховског велемајстора Анатолија Карпова, градоначелника Мирка Ћурића и представника Шаховског клуба из овог града.
Требиње - Карпов - Ћурић - Шаховски клуб "Требиње" - Фото: СРНА
Требиње - Карпов - Ћурић - Шаховски клуб "Требиње"Фото: СРНА

Ћурић је новинарима изјавио да ће то бити прва школа "Анатолиј Карпов" у БиХ и изразио наду да ће бити на понос свима.

- Договорили смо да у наредном периоду са Шаховским клубом дамо подршку да до почетка октобра, град Требиње и надлежно министарство упути писмо подршке како би се свјетски турнир у шаху за дјецу узраста 10, 12 и 14 година 2022. године одржао управо у Требињу - рекао је Ћурић.

Карпов је рекао новинарима да је на састанку било ријечи о развоју програма за обуку шаха и развоју дјеце.

Он је изразио наду да ће Шаховска федерација, Шаховски клуб, као и Требиње бити дио будућег спортског програма за развој дјеце.

- Ако нам успије, а надам се да ће нам успјети, радо бисмо 2022. године организовали кадетско првенство за дјецу узраста 10, 12 и 14 година овдје у Требињу - рекао је Карпов.

Карпов је рекао да је градоначелника информисао да ће у будућности организовати онлајн турнире на којима ће учествовати и дјеца из Требиња и тако ће им бити омогућено учешће на међународним и свјетским такмичењима тог типа.

Предсједник Управног одбора Шаховског клуба "Требиње" Коча Говедарица изразио је увјерење да ће овај споразум помоћи да Шаховски клуб Требиње оствари успјех не само на домаћој сцени, него и на међународној.

- Ми у Шаховском клубу обећавамо да ћемо учинити све да школа шаха `Анатолиј Карпов` у Требињу са поносом носи то име и да ће бити препозната у Европи као расадник младих шахиста и спортска грана која ће бити на част Требињу и Херцеговини - рекао је Говедарица.