latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:19 ⇒ 20:45 | Аутор: СРНА

АНУРС: На научној конференцији учесници из 18 земања (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас почела 13. Међународна научна конференција "Савремени материјали", коју организује Академија наука и умјетности Републике Српске, на којој ће учествовати 254 аутора из 18 земаља, као и млади истраживачи из Српске.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да овогодишњи скуп представља технолошко-техничку новину, односно да се помоћу преноса електронским путем приказује свијету оно што се овдје ради.

- Овогодишњи скуп има још једну карактеристику, а то је да обухвата велики број иностраних учесника, што је ријеткост да се у данашњим условима тако нешто оствари - рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, скуп обухвата и велики дио младих истраживача у Српској који ће моћи на одређени начин да се едукују и да преузму многа правила науке у овој области.

- Савремени материјали су увијек актуелни. Узмимо као примјер рачунаре, прва генерација су били огромни сандуци. Данас имамо минијатурне екране који служе као и велики - навео је Кузмановић и изразио наду да ће ова конференција, с обзиром на то да се одржава у специфичним условима усљед пандемије вируса корона, бити успјешна.

Предсједник Организационог и Научног одбора академик Драгољуб Мирјанић рекао је да ће на скупу учествовати 254 аутора из 18 земаља, пет националних академија попут Српске академије наука и уметности, те Црногорске, Руске и Словеначке, 28 универзитета од Сјеверне Каролине до Јужне Америке, као и 17 института.

- О значају изучавања савремених материјала најбоље говори чињеница да је прошле године руски предсједник Владимир Путин одржао предавање на уралском Универзитету када је рекао да суперсонични систем `авангард` не би био конструисан без савремених материјала - нагласио је Мирјанић.

Мирјанић је додао да је циљ и да се путем ове конференције повежу истраживачи из Српске и свијета, посебно млади, те да се усавршавају и размјењују мишљења.

Пленарна предавања и постер презентације учесника биће објављени на сајту Конференције /savremenimaterijali.org/.