latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:59 | Аутор: СРНА

Лукић: Нема правног основа за ревизију тужбе против Србије

Лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић не може да поднесе захтјев за ревизију тужбе против Србије за наводни геноцид у БиХ, а још мање у томе може да му помогне пресуда генералу Ратку Младићу, наводи адвокат Бранко Лукић, шеф тима одбране генерала Младића.

- Бакиру нико не брани да се игра политике, али правно нема изгледа, а и суд би прочитао прву одлуку и не би узео ни у разматрање такву тужбу - поручује Лукић, реагујући на најаву Изетбеговића да ће обновити тужбу за геноцид против Србије ако генерал Младић буде осуђен за геноцид за још шест општина, јер сматра да су то нови елементи да се тражи нова ревизија.

Он објашњава да је све што се сада налази пред Механизмом, а некада пред Хашким трибуналом, било у разматрању у тужби БиХ за геноцид пред Међународним судом правде.

- Они су имали све те чињенице доступне и раније, једном су већ покушали да оживе тужбу, али су закаснили, јер су прекорачили рок од шест мјесеци за подношење жалбе и по мени, сада нема никаквог правног основа да се поново упусте у то. Ријеч је о чистом политикантству - рекао је Лукић за Спутњик.

Он је нагласио да околности, када је ријеч о генералу Младићу ни по чему нису нове, односно нема их да би се на њих ико позивао.

- Уколико би се Младићу додало тих пет градова, то јест шест општина за геноцид, био би то преседан, јер би први пут неко био оптужен за толики број општина за геноцид. То је тужилаштво покушало у случају /првог предсједника Републике Српске/ Радована Караџића, али су одбијени. Тако да је могућност да се тим успије код Младића, по мени, равна нули - истиче Лукић.

Према његовим ријечима, суд не може да пресуди једном овако, а други пут онако на основу истих чињеница.

- Када се уђе у суштину предмета, онда се жалба прихвата или одбија. Ако није правовремена, онда се не одбија, него се одбацује - појаснио је Лукић.

Тужилаштво Механизма за кривичне судове у Хагу предложило у августу судијама жалбеног вијећа Механизма да усвоје жалбу и да некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића прогласе кривим по још једној тачки оптужнице, по којој је првостепеном пресудом био ослобођен.

Младић је ослобођен оптужби за наводни геноцид у шест општина /Фоча, Котор Варош, Кључ, Приједор, Сански Мост и Власеница/, док је по девет других тачака оптужнице проглашен кривим и осуђен на доживотни затвор.

У марту 2017. године Међународни суд правде је одлуком о одбацивању захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за наводни геноцид ставио тачку на тај поступак, а у образложењу стоји да се нови захтјев не може поднијети, јер је у међувремену истекао рок.

Рок од 10 година за подношење ревизије истекао је 26. фебруара 2017. године, а тужба је поднесена 26. фебруара 2007. године.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић поново је најавио могућност ревизије тужбе против Србије за наводни геноцид, наводећи да ће то зависити од пресуде Младићу.