latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:16 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Утврђен план пријема кадета у Граничној полицији

Савјет министара утврдио је плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у овој години, којим је предвиђено запошљавање 300 кадета у Граничну полицију БиХ до краја априла 2022. године.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Према плану, прва група од 125 кадета за чин полицајца и 25 кадета за чин млађег инспектора требала би да започне школовање 1. јануара наредне године. Полицајци би требали да се запосле у септембру наредне године, а млађи инспектори у мају 2021.

Друга група од 125 кадета за чин полицајца и 25 кадета за чин млађег инспектора требало би да започне школовање 1. октобра 2021. године, а да се запосле у мају 2022. године /полицајци/, односно у фебруару /млађи инспектори/, саопштено је из Савјета министара.

Европска комисија је у оквиру пројекта помоћи БиХ у управљању миграцијама "ИПА посебне мјере три", између осталог, одобрила 2.250.000 КМ за финансирање трошкова основне обуке за 300 кадета Граничне полиције. Ова средства ће бити оперативна током овог мјесеца.

Савјет министара утврдио је приједлог одлуке о ратификацији амандмана на Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач /Кигали амандман/. Ријеч је о амандману о постепеном смањењу кориштења хидрофлуоркарбона - ХФЦ супстанци.

На овај начин БиХ предузима важан корак у спровођењу правног насљеђа ЕУ у области заштите животне средине и ствара услове за одрживи развој привреде БиХ.

Ратификацијом овог амандмана БиХ ће као земља у развоју успоставити систем дозвола за извоз и увоз ових супстанци, те извјештавања о њиховој потрошњи.

Такође ће, између осталог, увести контролне мјере које се односе на одређивање основне потрошње за период од 2020. до 2022. године и замрзавање потрошње на основном нивоу до 2024. године.

Приједлог одлуке биће упућен Предсједништву БиХ у даљу процедуру ратификације.

Савјет министара дао је сагласности за именовање вишег наредника Филипа Једриховског за помоћника војног аташеа Аустрије за БиХ, са сједиштем у Сарајеву, и за именовање пуковника Ендрјуа Тејта за одбрамбеног аташеа Велике Британије за БиХ, са сједиштем у Сарајеву.