latinica  ћирилица
10/09/2020 |  16:14 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Чавић: Електромрежа у Крајини запуштена, утврђујемо приоритете за инвестиције

Електромрежа на подручју цијеле Крајине је јако запуштена, због чега је предузеће бањалучка Електрокрајина почело са систематичним приступом рјешавању проблема са уредним снабдијевањем потрошача електричном енергијом у 12 припадајућих општина и плановима за инвестиционе подухвате, рекао је вршилац дужности директора овог предузећа Драган Чавић.
Електромрежа (илустрација) - Фото: илустрација
Електромрежа (илустрација)Фото: илустрација

Чавић је у Прњавору, након састанка са начелником општине Прњавор Дарком Томашем, у изјави новинарима подсјетио да предузеће "Електрокрајина" обавља око 53 одсто укупне дистрибуције електричне енергије у цијелој Електропривреди Републике Српске.

- Желимо да у директном разговору начелнике нама припадајућих општина обавијестимо шта ћемо тачно од инвестиција урадити у свакој од локалних заједница. Циљ је стабилније снабдијевање и веће задовољство потрошача - рекао је Чавић.

Он је нагласио да су на подручју општине Прњавор у посљедњих годину дана ријешени неки од проблема.

- Један од њих је снабдијевање струјом са трафостанице Вијачани, гдје су учестали испади, техничком интервенцијом, смањени на минимум, па 5.000 до 6.000 потрошача више неће имати проблеме те врсте - рекао је Чавић.

Чавић је наговијестио да су за идућу годину у плану и припреми врло озбиљни инвестициони радови на подручју Радне јединице Електро-Прњавор.

Он је навео да је Електрокрајина кадровски у процесу реструктурисања јер се дешавају озбиљне промјене у складу са трећим енергетским пакетом и обавезама које је преузела БиХ.

- Дистрибутивна предузећа од 1. јануара више неће наплаћивати струју, него ће то радити посебна дирекција која је формирана, због чега се појавио велики вишак административних радника. Ми смо пришли хуманом рјешењу овог проблема, у директном разговору са синдикатима направили смо споразум и на терет предузећа обезбиједили добре отпремнине за раднике - рекао је Чавић.

Чавић је прецизирао да је завршен први циклус смањења броја запослених, током којег је по самосталним пријавама отишло 398 радника.

Он је навео да је у току други циклус, који би требао да обухвати 20 до 30 радника по индивидуалним пријавама, а у првом кварталу идуће године биће реализован и трећи циклус.

- Тада ћемо имати озбиљан вишак административних радника у секторима који се сада баве наплатом и продајом електричне енергије. Свешћемо број радника на стандард примјењив у Европи, који подразумијева да ће дистрибутивна предузећа у структури запослених имати око 95 одсто радника искључиво техничке струке и око пет одсто ће бити послови подршке административне природе - рекао је Чавић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је у посљедњих годину дана у реконструкцију електромреже на подручју општине Прњавор уложено више од 1,4 милиона КМ.

- Огромну помоћ од Електрокрајине општина Прњавор је добила за рјешење питања снабдијевања електричном енергијом пословне зоне "Вијака", пројекат укупне вриједности 300.000 КМ. Општина Прњавор је учествовала са 15.000 КМ, а остала средства обезбиједила је Електрокрајина, за шта смо јако захвални - рекао је Томаш.

Томаш је подсјетио да је вод према Вијачанима и Кулашима раздвојен, захваљујући чему је обезбијеђено стабилније снабдијевање потрошача на том подручју.

- У наредном периоду на сличан начин урадиће се и раздвајање дијела вода према Хрваћанима - најавио је Томаш.

Данашњем састанку у кабинету начелника општине Прњавор присуствовао је и руководилац Радне јединице Електрокрајине у Прњавору Борислав Петровић.