latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: srpskainfo.com

Тиодоровић: Ако не будемо одговорни, опет ће умирати и млади људи

Морамо максимално да будемо опрезни и поштујемо мјере да не бисмо опет пунили болнице. Не будемо ли одговорни опет ће нам умирати и млади, као током најјачег удара у јулу, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Бранислав Тиодоровић.

Он је истакао да ће Србија кроз 10 до 15 дана вјероватно имати имати повећање броја обољелих због повратка људи са одмора из Хрватске и Албаније, гдје је знатно повећан број заражених.

– Колико је тамо опасно јасно је и по томе што је Аустрија забранила својим грађанима да игу у Задарску и Сплитску жупанију. Који дан касније биће и оболијевања оних који се враћају из Црне Горе јер је она релативно скоро отворила границе за нас, а тамо је огроман скок броја обољелих, са само 628.000 становника има 264 заражених на дан – објашњава епидемиолог за Курир.

Говорећи о могућем карантину за оне који долазе из иностранства, Тиодоровић каже да је кућна изолација за сад обавезна за све који су позитивни на вирус корона, а нису за болницу.

– То се још увијек није мијењало. Они који долазе са љетовања, чим имају неке тегобе или сумњу, треба да се јаве у ковид амбуланту, да љекар одреди да ли су за кућну изолацију или болницу. Ко нема апсолутно никакве тегобе или сумње, може слободно да се креће – каже он.

Тиодоровић додаје да је и сада опасно, али да ако се драстично погорша ситуација у земљама из којих долазе, Србија ће морати да предузме нешто, а то може бити и карантин.

Напомиње да људи морају да схвате да се не може шетати преко границе као преко улице.

Осврћући се на сплавове и ноћне клубове, он каже да су они препуни, те да често добија снимке на којима се види да нема ни дистанце ни маски.

– Питају ме може ли жива музика у кафани. Може, али да оркестар буде метар и по до два размакнут, пјевач осам метара од првог стола. Кажу, па какво је то уживање кад ти не пјевају на увце. А само кад причамо капљице иду метар до метар и по у даљину. Али чим почне неко да виче као на стадиону, или да пјева као у кафани, тај аеросол иде најмање осам метара, а вјероватно и дуже. Иначе, зато је важно да се у кућу не улази са ципелама – истиче он, преноси Блиц.