latinica  ћирилица
10/09/2020 |  11:29 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд ће остати истински партнер Москви

Србија ће штитити принципе војне неутралности и остаће истински и коректан партнер Руске Федерације без обзира на тежину и сложеност своје геополитичке, војно-безбједносне и економске позиције, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у разговору са руским предсједником Владимиром Путином.
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије) -
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије)

Вучић је у телефонском разговору нагласио да је Србија војно неутрална земља, а Путин је поздравио то чврсто опредјељење.

Саговорници су потврдили да су Србија и Русија искрени пријатељи, чија је сарадња заснована на међусобном поверењу, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је обавијестио Путина о разговорима у Вашингтону и Бриселу, а размијењена су и мишљења о ситуацији на Балкану, те разговарано о актуелним питањима стратешког српско-руског партнерства, укључујући развој дијалога на највишем нивоу.

Вучић је захвалио Путину за непромјењиву подршку Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на напорима за одржавање мира и стабилности у региону.

Путин је рекао да ће Руска Федерација пружати политичку подршку Србији у њеним напорима за очување територијалног интегритета и да ће своје спољнополитичке акције координисати са Србијом, а све с циљем заштите међународног јавно-правног поретка.

Вучић и Путин су истакли да економске везе Србије и Русије константно јачају, али да су могућности за сарадњу у области привреде много веће од искоришћених, те има простора за нове заједничке пројекте.