latinica  ћирилица
10/09/2020 |  11:11 | Аутор: СРНА

Арапске земље би могле да повуку признање самопроглашеног Косова?

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан изјавио је да би 57 земаља из Арапске лиге и Исламске организације за сарадњу могло да повуче признање Косова због говора у Вашингтону у вези са Израелом.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Набхан је рекао да је тражио пријем код предсједника Србије Александра Вучића да би добио објашњење у вези са наводима о пресељењу амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим.

Палестински амбасадор је у интервјуу за недјељник "НИН" навео да је Србија увијек поштовала Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, те да од ње очекује поштовање и Резолуције 478.

Он је изразио увјерење да предсједник Србије није желио да српско-палестинским односима и палестинском питању нанесе штету овим договором у Вашингтону.

Набхан вјерује да је Вучић мислио да ће се план из договора остварити тек када израелско-палестински сукоб буде ријешен успостављењем палестинске независне државе на свим територијама које је Израел окупирао 1967. године.

Делегације Београда и Приштине потписале су прошле седмице у Вашингтону са америчким предсједником Доналдом Трампом споразум о нормализацији економских односа, који између осталог предвиђа међусобно признање самопроглашеног Косова и Израела, као и да Србија пресели своју амбасаду у Јерусалим.