latinica  ћирилица
07/09/2020 |  21:43 | Аутор: СРНА

"Сарајево користи мигранте да протјера Србе, Београд да реагује"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да бошњачке власти у Сарајеву и Бихаћу користе мигранте као средство да се протјерају малобројни Срби у Федерацији БиХ и отме њихова имовина, те позива Србију да реагује.
Мигранти -
Мигранти

Линта наглашава да су малобројни Срби безбједносно угрожени и у општинама Сански Мост, Босанска Крупа и Дрвар, у ФБиХ, а да код Срба повратника влада велики страх и узнемиреност за властиту безбједност и безбједност својих имања.

- У српским повратничким селима на подручју Босанског Петровца и Грахова ситуација је веома тешка јер мигранти проваљују у куће и нападају повратнике, а полиција не чини ништа да заштити Србе и српску имовину - навео је Линта у саопштењу.

Ситуација се, напомиње Линта, додатно погоршала када је власт у Бихаћу у априлу направила мигрантски камп у српском селу Липа које је удаљено 30 километара од Бихаћа и у којем се налази више од 1.500 миграната који су у сталном покрету.

Више хиљада мигранта борави изван кампа и крећу се у групама од 20 до 30 људи, наводи Линта и додаје да полиција Унско-санског кантона шаље чак мигранте у српска села, говорећи да српска имања немају власнике и да могу да их слободно користе.

- Мигранти су постали озбиљна безбједносна и здравствена пријетња српским повратницима који се налазе у тешкој материјалној ситуацији јер немају никакву подршку власти - истакао је он.

Линта позива Министарство спољних послова Србије да тражи од власти у Сарајеву да се поштују права малобројних Срба у ФБиХ која су гарантована Уставом и законима и међународним конвенцијама.

Србија се, напомиње он, снажно залаже за поштовање основних вриједности као што су људска права и владавина права а не за једностране акције које угрожавају животе малобројних српских повратника и њихову имовину.

Линта сматра да Србија треба да конкретним мјерама и активностима помогне српске повратнике у општинама Бихаћ, Босански Петровац, Босанско Грахово, Босанка Крупа, Дрвар, Сански Мост који су угрожени од мигранта.

Он је додао да Србија треба и да пошаље снажну поруку да ће бринути о њиховој безбједности и да ће се залагати да слободно живе на својим својим вјековним подручјима.

- Једино право рјешење за српске повратнике у наведеним општинама јесте да се затвори мигрантски центар Липа, да се обезбиједи контрола кретања миграната, да полиција заштити Србе и њихову имовину и да власт у Сарајеву почне да ради на повратку миграната у земље поријекла - сматра Линта.