latinica  ћирилица
02/09/2020 |  19:02 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Повећан броја миграната између Унско-санског кантона и Српске (ВИДЕО)

Због повећаног броја миграната на ентитетској линији, између Унско-санског кантона и Републике Српске, данас састанак представика МУП-а Српске и начелника општина Крупа на Уни и Нови Град.
Мигранти -
Мигранти

Полиција неће дозволити било какво угрожавање безбједности и имовине грађана, категоричан је директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Добра безбједносна ситуација на подручју Новог Града и Крупе на Уни, сложенија је због ситуације са мигрантима на ентитетској линији. Иако за сада инцидената нема, грађани новоградске општине су опрезни, каже начелник.

- Грађани имају доста забринутости, почела је школска година, оно што сигурно знамо да родитељи воде дјецу у школе и враћају, међутим то је наша неминовност, ми се морамо прилагодити оваквој ситуацији али вјерујем да ће овај проблем краће трајати - рекао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Биће формиране општинске комисије за процјену штете, причињене на пољопривредним усјевима у пољима, гдје се мигранти задржавају.

Због новонастале ситуације, оправдан је страх мјештана Крупе на Уни, обзиром да је ријеч о разуђеној локалној заједници и старијем становништву, истиче руководство.

- Што се тиче мираната, oни су локализовани знамо гдје су, полиција контролише њихово кретање. Наравно да страх постоји, али за сада имамо ту нашу полицију, наше министартсво игурно штити како нашу имовину тако и нас лично - навео је Младен Кљајић, начелник општине Крупа на Уни.

Директор Полиције категоричан – безбједност грађана је на првом мјесту. Истиче, да се мигранти не стационирају на територији Републике Српске и да полиција неће дозволити било који облик угрожавања или инцидената.

- Констатовали смо да Полиција Републиек Српске је стално присутна на подручју општине Нови Град у Крупа на Уни. У континуитету пратимо наведени програм и да полиција неће дозволити ни у ком случају, ни у ком облику било какво угрожавање сигурности - поручио је Кострешевић.

Више стотина миграната протеклих дана довожено је из Унско-санског кантона аутобусима на међуентитетску линију разграничења Републике Српске и Федерације БиХ, на путу Нови Град - Босанска Отока.