latinica  ћирилица
02/09/2020 |  12:34 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Шеранић: Учињено све да школска година протекне у најбољем реду

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бијељини да је почетак школске године свакако изазов, те да је Министарство просвјете и културе, заједно са Институтом за јавно здравство и уз подршку Министарства здравља, обезбиједило све предуслове који су потребни у овом тренутку да све протекне у најбољем реду.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Министар Шеранић разговарао је данас у Бијељини са градоначелником Мићом Мићићем о спречавању ширења епидемије вируса корона на овом подручју, те раду контролних органа у граду, прије свега Комуналне полиције и инспекције и координацији рада те двије институције.

- Прошла седмица је била, у посљедњих шест, са најмање заражених у Републици Српској. Показало се да су асистенције полиције у појединим срединама уродиле плодом и да спровођење ових мјера доприноси ограничавању и сузбијању епидемије - рекао је Шеранић новинарима након састанка.

Он је навео да се прати епидемиолошка ситуација у појединим заједницама, као и структура лица која су заражена и да се у директној комуникацији пружа помоћ локалним кризним штабовима како рјешавати одређене ствари када је у питању број заражених.

- Пратићемо ситуацију, пратићемо шта се дешава у школама. Институт има обавезу, а то су радили прошле седмице, да окупља све локалне кризне штабове и да буде у директној комуникацији са њима - додао је Шеранић. 

Према његовим ријечима, школе су добиле упутства како да се у њима нико не зарази.

- Требамо спровести сви превентивне мјере да се не би дешавале неке нежељене ситуације. Апелујем на одговорност родитеља - поручио је Шеранић.

Он је рекао да је било ријечи и о начину превоза ученика јер је Бијељина школски центар тако да доста дјеце гравитира према овом подручју.

- Град Бијељина је пружио адекватну подршку и пружаће је и даље када су у питању ове ствари - нагласио је он.

Он је рекао да послије састанка у Градској управи слиједе састанци у Болници, а потом и у Дому здравља Бијељина.

- Разговараћемо о активностима у вези са ситуацијом када је у питању епидемија вируса корона, прије свега у Бијељини, али и на ширем подручју, као и општинама које гравитирају према бијељинској Болници - додао је Шеранић.

Говорећи о вакцинацији против сезонског грипа, он је навео да је Институт за јавно здравство у складу са законом задужен да изврши набавку вакцина.

- Они су потписали уговоре о набавци вакцина. Ове године је набављено 20. 000 доза вакцина које су бесплатне за грађане који су хронично угрожени различитим врстама обољења. Вакцинација креће стандардно негдје средином октобра - рекао је Шеранић.

Он је констатовао да ће и ношење маски помоћи код свих респираторних инфекција, тако да ће бити и мањи број обољелих од сезонског грипа.

- Очекујемо да се вакцинација обави у складу са динамиком која је планирана када је у питању сезонски грип - рекао је Шеранић.