latinica  ћирилица
31/08/2020 |  13:41 | Аутор: СРНА

Дрљача: О мигрантима ускоро са представницима МУП-а

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас Срни да очекује да ће ускоро бити организован састанак са представницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у вези са инструкцијама око рјешавања проблема повећаног броја миграната на ентитетској граници.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Он је поновио да нема никакавих услова за боравак миграната на ентитетској граници, напомињући да су ти људи на отвореном, на пољопривредном земљишту и у шуми, да долази јесен и да ће ситуација бити тежа.

Дрљача је навео да ће на састанку са представницима МУП-а Српске инсистирати да се ова ситуација ријеши што прије, јер свако одугловлачење не иде у прилог становницима Новог Града.

- С обзиром на то да сутра почиње настава, родитељи ће имати обавезу да доводе дјецу у подручну школу у Блатни и да их одводе из школе. То се дешава и прије почетка наставе, одрасли не пуштају дјецу саму у двориште, нити их остављају саму у кући јер постоји безбједносни ризик - нагласио је он.

Дрљача каже да полиција у Републици Српској прати ситуацију на ентитетској граници и да до сада није било ексцеса.

- Различите су процјене о броју миграната на ентитетској граници, они се крећу, покушавају да, користећи шумске путеве, заобиђу пунктове полиције и иду према Бихаћу и граници са Хрватском - навео је он.

Према његовим ријечима, јуче је одређени број миграната покушао да прође према Босанској Отоци, али их је вратила полиција из Унско-санског кантона.

- Не може се рећи да миграната нема у насељу Блатна, јер они пролазе и иду у набавку намирница и то је проблем - додао је Дрљача.

Полиција Унско-санског кантона од прошле седмице превози мигранте на ентитетску границу, због чега је њихов број тамо повећан.

Мигранти су поред магистралног пута Нови Град-Босанска Отока, у пољима, на прузи и оближњим шумама.

Мјештани Блатне организовали су у петак, 28. августа, прво мирно протесно окупљање, да би указали на овај проблем.