latinica  ћирилица
29/08/2020 |  19:15 | Аутор: СРНА

Ковачевић: У Бихаћу повријеђена четири мигранта

Директор СОС Бихаћ Златан Ковачевић каже да су у овом граду данас и јуче повријеђена четири мигранта, од којих су тројици повреде нанијели грађани.
Мигранти -
Мигранти

Он каже да су грађани синоћ нанијели лакше повреде тројици миграната, док је један данас повријеђен у сукобу са другим мигрантима.

Ковачевић је рекао да је полиција синоћ изашла на увиђај по дојави грађана, те да је повријеђеним мигратима пружена медицинска помоћ и нису животно угрожени.

- Док обилазимо град данас видимо да има доста полиције на периферији куда обично пролазе мигранти, док у самом граду нема неких дешавања - рекао је Ковачевић.

Додао је да организација СОС Бихаћ обезбјеђује ланч пакете мигрантима које нађу у брдима и на Пљешевици, уколико је ријеч о присилном повратку из Хрватске.

- У градском подручју и илегалним камповима забрањено је да дијелимо пакете, осим ако се не ради о исцрпљености и ми ту одлуку поштујемо. Наше активности су сведене на минимум, не можемо свима помоћи - рекао је Ковачевић.

Он каже да се мигранти који су превезени на ентитетску граници ријетко ту и задржавају.

- Срећемо их како се пјешке враћају у Бихаћ. Њихов циљ је прелазак у Хрватску и даље у ЕУ. На ентитетској граници остају они мање искусни, искуснији успијевају проћи - каже Ковачевић.

Ковачевић је рекао да поступак пребацивања миграната на ентитетску границу дјелује нехумано, али да је то "једини начин да се скрене пажња на тешку ситуацију у вези са мигрантском кризом у Унско-санском кантону".

Ковачевић сматра да је ова ситуација резултат неефикасности државе, те да проблем расте, док се кривица пребацује са једних на друге.

У Бихаћу је због проблема са мигрантском кризом за данас најављено протесно окупљање грађана.

Према информацијама са терена, полиција Унско-санског кантона данас није аутобусима довозила мигранте на ентитеску линију, као што је то био случај протеклих дана.

Мјештани новоградског насеља Блатна синоћ су због повећаног присуства миграната на ентитеској линији организовали прво окупљање јер, како истичу, пораст броја миграната изазива страх и несигурност.

Тачан број миграната на ентитетској граници тешко је утврдити с обзиром на то да се задржавају у пољима кукуруза и шумама, а неки се поново враћају у Бихаћ.