latinica  ћирилица
26/08/2020 |  19:11 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Додик поново на "мети" СДА

Пред одлазак у Београд, српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик поново је био на мети СДА. Овај пут, због политичког ангажмана током 90-тих.

Суживот, најчешће кориштена ријеч из политичког Сарајева – али само кад је потребно добити финансијску помоћ и додворити се међународним донаторима. Константа је иста - мржња према Републици Српској и лидерима. Овај пут, СДА лидера СНСД-а Милорада Додика оптужује да био члан Скупштине Републике Српске, у којој је осмишљен наводни геноцид над Бошњацима. Из БОРС-а поручују да су овакве тврдње лаж.

- Оне су прије свега лажне и неистините, то су ријечи које имају за циљ да непрекидно држе тензије, високе тензије на овом простору, прије свега међунационалне - рекао је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

СДА није стала са оптужбама против Милорада Додика – у саопштењу српске генерале називају балканским кољачима, а бошњачке лидере часним борцима.

- За разлику од Додика, који нема чиме да се дичи јер је својим ратним ангажманом учествовао, на ширем плану, у геноцидној политици, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је часно и поштено бранио своју државу, у складу са законима државе БиХ и међународног права - наводе у СДА.

А шта је часно у чињеници да Џаферовић као ратни шеф полиције у Зеници није урадио ништа да спријечи брутално убијање српских цивила у том граду и околини, као и злочине муџахедина у Возући код Завидовића, и ритуално одсијецање глава невиних Срба, јасно је само СДА. Из СНСД -а поручују да лидер ове странке Милорад Додик уопште нема потребу да са, како у СДА то кажу, својом "шаком јада" ради било шта на рушењу БиХ, јер ће тај посао сасвим сигурно завршити СДА.

- Не знам на кога су тачно мислили када су рекли "шака јада". Да ли су, можда, мислили на грађане 50 одсто територије земље коју они, наводно, толико воле и у коју се толико заклињу. Или су, можда, мислили на гласове Милорада Додика којих има дупло више него гласова њихова два члана Предсједништва заједно - истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД.

Дејтон се мора поштовати ако се жели опстанак БиХ, каже генерал Савчићи, истичући да се грдно вара онај ко мисли да може искористити насилно наметнута нелегална рјешења високих представника. Каже, за СДА још од рата се ништа није промијенило - и даље Србе виде као непријатеље.

- Упућујем их да узму и погледају Директиву за одбрану суверене БиХ, коју су они написали 1992. године па нека погледају прву тачку ко је тамо непријатељ - Срби, СДС, Српски народ и очигледно да се ту ништа није промијенило - поручио је Савчић.

Из СНСД-а поручују , очигледно је да је виђење СДА такво да су сви други у БиХ злочинци, а једино они жртве. Саопштење СДА називају празним причама које могу причати тамо гдје их се нешто пита. У Републици Српској их се, срећом, не пита баш ништа - нагласио је Ковачевић.