latinica  ћирилица
26/08/2020 |  18:41 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Додик: Бошњаци желе мигранте у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да одговорност за мигрантску кризу треба да сносе они који су охрабрили мигранте да напусте своје домове и крену ка ЕУ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик каже да Бошњаци желе мигранте у БиХ, што потврђује и изјава Селме Цикотића, министра безбједности БиХ, али да Република Српска то не жели.

- У Републици Српској наставићемо да водимо исту политику и да помогнемо мигрантима да наставе пут ка ЕУ - истакао је он.

Додик је рекао да је мигрантска криза настала јер је Запад осјећао дефицит у радној снази и желио је да придобије свјежу и јефтину радну снагу. Како је рекао, западне земље су прво отвориле па затвориле границе, што је довело до кризе јер мигранти нису успјели да уђу у ЕУ.

- Западна Европа је поставила жице и границе и не прима мигранте, а ми бисмо требали да будемо колатерална штета и да их одржавамо, али ми то не желимо да чинимо - поручио је Додик.

Он је истакао да Република Српска, без обзира на апеле да отвори прихватне центре, не може и неће то учинити.

- Мислимо да одговорност за то треба да сносе они који су их охрабрили да напусте своје домове и крену ка ЕУ - јасан је Додик.

Он каже да је јасно да Српска својом политиком обезбјеђује да мигранти не буду безбједносна и друга пријетња.

- Не чинимо ништа што већ не чине Њемачка, Француска и остале земље. Оног тренутка када су те земље осјетиле да су мигранти поблем оне су затворили своје границе. То смо и ми учинили - каже Додик.