latinica  ћирилица
24/08/2020 |  08:48 | Аутор: СРНА

За рјешавање мигрантске кризе уложено 58 милиона евра

Шеф Мисије Међународне организације за миграције Петер ван дер Оверарт изјавио је да је за рјешавање мигрантске кризе у БиХ, која не јењава од 2018. године, уложено око 58 милиона евра, а да се највише тога новца слило од Европске уније.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

- Одговор на кризу био је успорен сложеношћу политичког система у БиХ и тешких политичких момената у којима се криза десила - рекао је Ван дер Оверарт, који очекује да ће се са доласком хладних дана смањити прилив миграната.

Он је нагласио да је БиХ потребно више смјештајних капацитета, што није само у интересу миграната који спавају вани, него и за локално становништво које испашта због тих миграната.

- Ако власти донесу одлуку да се отворе додатни капацитети, а то ће посебно бити важно у периоду јесени и зиме, спремни смо да успоставимо смјештај и све што је неопходно - истакао је Ван дер Оверарт за "Глас Српске“.

Према његовим ријечима, у прихватним центрима се тренутно налази 5.659 особа, док остали спавају на улицама или напуштеним зградама, већином у Унско-санском кантону.

- Главни разлог за њихов боравак на улицама је чињеница да су капацитети центара пуни и да власти у УСК не дозвољавају да се центри које имамо користе у пуним капацитетима. На примјер, прихватни центар `Бира` има капацитет 1.500 кревета, али према одлуци власти УСК тренутно је тамо смјештено око 700 људи - напоменуо је Ван дер Оверарт.

Он је навео да је у прошлој седмици у БиХ ушло 299 миграната, те да ће се, с обзиром на повољне временске услове и на ублажавање мјера од вируса корона, број вјероватно повећавати.

- Али, тај број је још доста мањи у односу на лани. Иако имамо велики број долазака, мигранти се у БиХ не задржавају дуго и имамо велики транзит кроз прихватне центре. Још једна индикација за овај транзитни феномен је и чињеница да у земљи никада нисмо имали више од 7.000 до 7.500 миграната - рекао је Ван дер Оверарт.