latinica  ћирилица
21/08/2020 |  18:11 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Ситуација неповољна, приватне журке највећи проблем (ВИДЕО)

У Републици Српској још три лица преминула су од посљедица инфекције ковидом 19, а са посљедим пресјеком на вирус корона позитивно је још 139 лица.
Корона - Фото: РТРС
КоронаФото: РТРС

С обзиром на бројеве, струка упозорава да епидемиолошка ситуација није повољна, те да су приватне забаве и даље највећи узрок тога.

О епидемилошкој, али и о економској ситуацији у Српској, данас је разговарао и Главни координациони тим.

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској није добра, али је здравствени систем адекватно опремљен и добро подноси оптерећење под којим се налази - закључак је Главног координационог тима.

С озбиром на економске изазове, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић похвалила је чињеницу да је буџет ликвидан и да редовно извршава своје обавезе. Планира се и буџет за наредну годину и у том плану за сада нема смањења плата у јавном сектору.

- Наше опредјељење јесте да очувамо постојећи ниво плата, а да различитим интервенцијама и посредствова фондова помогнемо очувању локалних заједница и привреде. Оно што ће се дешавати у Српској биће као и у осталим земљама - рекла је Цвијановић.

И предсједница, али и Главни координациони тим одбацили су као нетачну тезу о одговорности Републике Српске за то што БиХ није добила 250 милиона евра од Европске уније за санирање посљедица епидемије, очекујући да та средства буду на располагању до краја године. Са становишта здравственог система сада је највећи изазов организовати одмор за најоптерећеније здравствене раднике.

- На њима јесте највећи терет и то се свакако види. Разговараћемо са представницима здравственог сектора и наших здравствених установа, да видимо на који начин да обезбиједимо растерећење - навела је Цвијановић.

О озбиљности ситуације најјасније говоре бројеви. Са посљедњим пресјеком у Српској је 2.681 активан случај инфекције, а од почетка епидемије до данас број потврђених случајева износи 6.648. Сваког дана расте и број преминулих, па он сада укупно износи 227.

Највећи узрок повећању ових бројева и даље су приватне журке, због чега у Институту за јавно здравство апелују на одговорност сваког појединца, посебно јер слиједи почетак школске године.

- Огроман број дјеце ће доћи у школске клупе, самим тим сви грађани морају бити свјесни одговорности према самој дјеци, али и према самој епидемиолошкој ситуацији у овом тренутку. Погоршање епидемиолошке ситуације у одређеним срединама може водити ка затварању школа или ограничавању рада школа и не смијемо дозволити да се то деси - рекао је Бранислав Зељковић, директор Института.

Према посљедњем пресјеку, појединачно, Бањалука са 23 нова случаја, поново биљежи највећи број позитивних. Слиједе је Градишка са 14 и Приједор са девет новопотврђених.

Док се очекује испорука 20.00 тестова који су купљени подсредством УНДП-а, у Институту кажу да је више од 10.000 тестова тренутно на располагању, а грађанима упућују апел.

- Молим наше грађане који се тестирају и који се упућују на тестирање да се не крећу након што се тестирају и да остану у својим кућама, јер ако се крећу директно утичу на ширење самог вируса - апеловала је Јелена Ђаковић Девић, епидемилог у Институту.

У наредним данима Институт за јавно здравство Српске, локалне кризне штабове обавијестиће о мјерама које могу примијенити у случају погоршања епидемиолошке ситуације, али и превентивно, прије него што до погоршања дође.