latinica  ћирилица
20/08/2020 |  12:22 ⇒ 13:15 | Аутор: N1

Галић: Морамо заштитити грађане, из Хрватске враћено 2.000 миграната

Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, Снежана Галић, рекла је да је 2.000 миграната пребачено из Хрватске, док се из Републике Српске пребаци 300 њих седмично.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Наредба Оперативне групе је јуче донесена. Тек данас ће засједати Штаб и донијети одлуке на који начин ће бити провођене. Од 2018. године налазе се патроле на улазу у УСК. Према нашим процјенама, око 7.000 миграната налази се по улицама и напуштеним објектима, док 3.000 миграната је у камповима. Дакле 10.000 миграната - рекла је Галићева за Н1.

Како наводи, имају евидентиране случајеве гдје је Хрватска у Унско-сански кантон вратила 2.000 миграната у првих седам мјесеци ове године.

- Што се тиче ентитетске границе са Републиком Српском, број миграната који долази седмично отприлике је 300 миграната. То су границе на Кључу, Босанска Отока и Босанска Крупа. Али мигранти такође долазе и из Сарајева. О свему смо обавјештавали редовно Министарство безбједности БиХ, ФУП, Дирекцију за координацију полицијских тијела. У Кантон пропуштамо само угрожене категорије породице са дјецом - навела је она.

Каже да морају радити и бити на услузи грађанима, те спријечити сукобе грађана и миграната.

- Али и заштити имовину грађана УСК. Исцрпљени су полицијски службеници али настављамо радити. И грађани су на измаку снага и свјесни смо тога. То показују дешавања у Великој Кладуши. Поручујемо грађанима да морају добосити одлуке хладне главе и позивамо их да помогну полицији да легалним путем донесемо најбоља рјешења - објаснила је она.

Како је навела, тренутно недостаје 150 службеника Управи полиције УСК.

- Када је у питању помоћ осталих полицијских агенција, не могу рећи да смо имали неку већи помоћ. Све на нама, терет је на полицији УСК и морамо се борити сами на свом терену – навела је Галићева.