latinica  ћирилица
19/08/2020 |  08:58 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Перовић: Руска вакцина до краја године; Српска тражи милион комада (ВИДЕО)

Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је у интервјуу за Глас Српске да Република Српска намјерава да набави милион комада руске вакцине против вируса корона "Спутњик пет", која би већ до краја године требало да буде доступна становништву.
Душко Перовић - Фото: СРНА
Душко ПеровићФото: СРНА

- У име Представништва упутио сам захтјев на адресе три произвођача вакцине, један од њих је онај који је први саопштио да је разрадио вакцину. Разговарао сам сам са њиховим руководством и послао званичан захтјев у име Републике Српске да смо заинтересовани да добијемо вакцину када она буде сертификована. Осим тога, и предсједник Владе Српске Радован Вишковић послао је званичан допис преко Амбасаде Руске Федерације у БиХ. Премијер је рекао да би милион комада вакцине за почетак било довољно - рекао је Перовић.

Перовић је и у Јутарњем програму наше телевизије говорио о руској вакцини. Подсјетио је да је Српска стала у ред за ову вакцину, наводећи да, према информацијама са којима је упознат, руску вакцину можемо очекивати до краја године.

Перовић је рекао да је у незваничним разговорима добио информацију да се вакцина разрађује у правцу да имунитет онога који је прими траје што дуже.

- Чекамо те резултате да видимо колико ће трајати имунитет, годину, двије или можда дуже - рекао је он.