latinica  ћирилица
18/08/2020 |  19:18 ⇒ 19/08/2020 | 09:12 | Аутор: РТРС

Бањалука: Јавни превоз у пуном капацитету од 31.августа (ФОТО/ВИДЕО)

Штаб за ванредне ситуације града Бањалука данас је утврдио програм мјера да би се што спремније дочекао почетак школске године и одговорило изазовима који се очекују повећаном фреквенцијом грађана и појавом других облика респираторних инфекција.
Градски превоз (фото: Град Бањалука) -
Градски превоз (фото: Град Бањалука)

Констатовано је да су у граду активна 132 случаја вируса корона, али се Бањалука не може сматрати високоризичном локалном заједницом.

Од понедјељка, 31. августа, у Бањалуци почиње да ради јавни превоз у пуном капацитету, први пут од избијања епидемије корона вируса. С обзиром на то да ће од 1. септембра бити скраћени часови, градоначелник Игор Радојичић затражио је од надлежних градских службаи да, у договору са школама, ускладе поласке превоза с новим распоредом у школама. За средњошколце, град је најавио и одређене погодности.

- Ми ћемо већ од 1. септембра увести субвенцију за средњошколску карту за превоз. У овом моменту не можемо рећи колико јер сутра почињемо преговоре са превозницима - нагласио је Радојичић.

Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, наглашава потребу пуног ангажмана локалаих заједница.

- Веома је важно дефинисати превоз самих ученика, имајући у виду да ће ученици похађати наставу у измијењеним терминима, тако да је потребно да се укључе и локалне заједнице, активи директора основних и средњих школа - истакла је Тривићева.

Град ће у школама пратити хигијенско-епидемиолошку ситуацију, а у случају појаве зараженог ученика или наставника, биће затворено одјељење из којег потичу, али не и цијела школа, након чега ће бити спроведена дезинфекција објеката.

- Са почетком школске године ХЕС ће у сарадњи са Институтом и директорима школа пратити ситуацију, вршити активан епидемиолошки надзор над школама и пратити стање обољевања дјеце од акутних респираторних инфекција - рекла је Невена Тодоровић, директор Дома здравља Бањалука.

За почетак нове школске године спремни су и у Бијељини.

– Ми у Дому здравља смо се увелико припремили за то, имаћемо двије амбуланте које ће буквално радити тријажу - нагласила је Данијела Ђукин, директорка Дома здравља Бијељина.

С почетком школске године, повећано је и интересовање родитеља за вртиће. Градски штаб у Бањалуци затражио је од републичких органа да се од 1. септембра, повећа дозвољени број дјеце у вртићима.

- Велики је притисак родитеља и појачаће се са почетком школске године да се дјеца врате у вртиће - додао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Превенције ради, а због повећаног броја социјалних контаката, од половине идућег мјесеца биће успостављена нова ковид амбуланта у бањалучком насељу Долац. Истовремено, у Поликлиници ће бити предвиђен одвојен простор за школску дјецу.