latinica  ћирилица
15/08/2020 |  09:30 ⇒ 09:33 | Аутор: Независне

У БиХ за годину угашено 10 параџемата

За нешто више од годину дана у БиХ је угашено десет параџемата.
Параџемати - Фото: РТРС
ПараџематиФото: РТРС

Прије неколико година, подсјетимо, било их је близу 70, средином 2019. био је активан 21, а сада их је, по информацијама којима располаже Исламска заједница (ИЗ) у БиХ - свега 11.

Мухамед Јусић, савјетник реис-ул-улеме за односе с медијима, каже за Независне новине да ИЗ у БиХ и даље води процес интеграције и мониторинга група и појединаца који организују вјерски живот муслимана изван оквира ИЗ у БиХ.

- У протеклом периоду евидентирно је 11 таквих локација или скупина широм Босне и Херцеговине. У неким од тих објеката окупља се до 10 људи, нити у једном више од 30, осим када организују посебне трибине или предавања на којима се окупи већи број људи из БиХ и дијаспоре - рекао је Јусић.

Према његовим ријечима, ниједан од тих објеката или организација није уведен у регистар ИЗ и ИЗ у БиХ не може одговарати за њихове активности.

- ИЗ у БиХ и даље ради на интегрисању свих појединаца и скупина које прихватају њено учење и њен организацијски оквир, те истовремено не може сносити одговорност за оне који дјелују изван њених оквира - рекао је Јусић.

Међутим, Душанка Мајкић, замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, пита се да ли је заиста још "преживјело" свега 11 параџемата.

- Прво, требало би да знамо колика је тачност тих података да их је свега 11. Постоји Министарство безбједности у Савјету министара, које би требало да тај податак зна. Међутим, такође знамо да у претходном мандату пет година на том плану претходни министар није ништа чинио. Сумњам да ће и садашњи министар на том плану нешто урадити - рекла је Мајкићева за Независне.

Према њеним ријечима, познато је и да у многе дијелове БиХ полицијске снаге нису смјеле ни ући.

- У БиХ, када је у питању безбједносни ризик, знамо да нисмо никада имали праву информацију. Све ствари које чујемо, не можемо никако схватити као коначне и потпуно истините. Не постоји ниједан безбједносни ризик у БиХ којим се земља успјешно бавила. Оставили смо да то рјешава или међународна заједница или да понешто ми урадимо, када нас неко присили - истакла је Мајкићева.

Како је додала, показује се тотална неефикасност земље која на кључним стварима, а које су важне за све њене грађане, није у стању да да било какав одговор који ће уливати повјерење.

Подсјетимо, "обрачун" с појединцима и групама које организују вјерски живот изван оквира ИЗ у БиХ почео је 2016. године, када су удруженим снагама дјеловале и полиција и инспекција. Притом су и представници ИЗ у БиХ разговарали с представницима параџемата.

Неки од параџемата који су прије четири године били под лупом полиције и инспекције јесу и Стијена, у општини Цазин, те Ошве, општина Маглај.

Стручњаци су мишљења да, посматрано с безбједносног аспекта, фокус на параџематима и даље треба да остане присутан, све док се не ријеши потпуна интеграција свих њих.