latinica  ћирилица
14/08/2020 |  11:48 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Алармантно у српском селу Доњи Тишковац, мигранти проваљују у куће

Начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић рекао је Срни да је у српском повратничком селу Доњи Тишковац ситуација аларманта због миграната, који су до сада провалили у десетак кућа, а полиција тврди да нема довољно људства како би заштитила имовину повратника.
Милорад Глигић, начелник Босанског Грахова - Фото: nezavisne novine
Милорад Глигић, начелник Босанског ГраховаФото: nezavisne novine

Он каже да кроз ово село, које се налази на самој граници Хрватске и БиХ, свакодневно пролазе мигранти у транзиту, те да је до сада проваљено у десетак кућа.

- Обавијестили смо полицију да је потребно чувати имовину наших повратника и на првом мјесту бринути за њихову безбједност и живот - навео је Глигић и додао да им је у полицији речено да немају довољно људи на располагању да би ријешили тај захтјев.

Мирко Буцало, који је родом из Доњих Тишковаца, рекао је Срни да у овом селу мигранти локалном становништву праве "пакао од живота".

- Обијају, проваљују, пале куће и насрћу на људе. На мети се нашла и моја кућа у коју су провалили и у њој боравили - каже Буцало, који током љета дође у ово село из Србије.

Он је навео да се мигранти углавном крећу у групама од 20 до 30 људи.

- Локална власт каже да је немоћна, али једну ствар могу да ураде, а то је да заштите локално становништво. Мигранти пролазе путем који је нелегалан за прелазак јер директно улазе из једне у другу државу, што је кажњиво - објашњава Буцало.

Осим проблема са мигрантима, малобројни српски повратници у село Доњи Тишковац муку муче и са путем који је у лошем стању, а немају ни електричну енергију, нити мобилну мрежу.

Иако малобројни, повратници у српско село Доњи Тишковац са поносом причају како из њиховог села воде поријекло кошаркаш Марко Јарић, тенисерка Ана Ивановић и фудбалер Здравко Боровница.

Доњи Тишковац удаљен је 17 километара од Босанског Грахова. Деветогодишњи Драган Владушић једино је дијете које живи у овом селу.