latinica  ћирилица
14/08/2020 |  08:41 ⇒ 08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Италијани отказују љетовања у Хрватској

Ограничење које је Италија увела за све који се враћају из Хрватске, Грчке, Малте и Шпаније већ је довело до отказивања доласка италијанских туриста у Хрватску.
Дубровник - Фото: РТРС
ДубровникФото: РТРС

Вијест да треба да докажу да су у посљeдња 72 часа тестирани и да су били негативни, а ако то не могу, морају се обавезати да ће се тестирати током 48 часова изазвала је забринутост међу италијанским туристима који отказују свој долазак у Хрватску, преноси портал Индекс.

- То је одлука која је донесена у сриједу, тако да већ биљежимо отказивања самих резервација - рекао је директор кампа Масимо Пиути за Нову ТВ.

- Цијело јутро примамо позиве италијанских туриста којима је жао због ове одлуке. Међутим, показују и даље интерес за Хрватску и желе доћи у Хрватску - каже Вивиана Вукелић, директорка Представништва Хрватске туристичке заједнице у Италији.

Онима који су већ ту одлука њихове Владе није јасна.

Љетовање се преко ноћи закомпликовало за италијанске туристе који одмарају у Хрватској, а којих је тренутно око 46.000.

- Чуди ме јер мислим да имамо превише случајева у Италији. Не знам сада тачно како је у Хрватској, али мислим да сте имали релативно мало случајева у односу на Италију - рекла је једна Италијанка за Нову ТВ.

Борис Жгомба, предсједник Удружења путницких агенција при ХГК, говори како му није јасно зашто је Италија повукла овакав потез.

У Истри и на Кварнеру тренутно се одмара око 30.000 италијанских туриста, што су двије трећине њиховог укупног броја у земљи.

Начелник Штаба цивилне заштите Истарске жупаније Дино Козлевац рекао је да га та одлука лично жалости.

- Мислим да нисмо тако лоши у епидемиолошком смислу, поготово они знају које су регије у Хрватској више подложне, које су мање. Истра је потпуно сигурна регија за њих, и Приморско-горанска и већи дио цијелог приобаља. Према томе нас жалости зато што ће то компликовати цијелу ситуацију око туризма и дефинитивно није добра - рекао је Козлевац  у ХРТ-овој емисији Регионални дневник.

Он је додао да се не може отети утиску да постоје још неки разлози за ту одлуку.

- Претпостављам да су то туристички. Хрватска је хит ове сезоне, туризма је ту пуно, паралелно се боримо с вирусом, успјешно, мање успјешно, успјешно. Према томе, вејроватно ће и ту бити понеки разлог - рекао је Козлевац.