latinica  ћирилица
14/08/2020 |  08:38 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

Градски архитекта: Пројекат дворане захтјеван, све идеје квалитетне (ВИДЕО)

Градски архитекта Бањалуке, Иван Рашковић, говорио је у Јутарњем програму наше телевизије о идејном рјешењу будућег конгресног центра у Бањалуци.
Иван Рашковић - гост Јутарњег програма - Фото: РТРС
Иван Рашковић - гост Јутарњег програмаФото: РТРС

Побједник међународног конкурса за идејно рјешење будуће мултифункционалне дворане конгресног центра, у конкуренцији од 110 пријављених пројеката из цијелог свијета, је архитектонски тим из Београда. Тим чине Милош Јокић, Ненад Стијовић, Никола Гјоргјиевски, Стефан Илић, консултант Миодраг Грбић и сарадници Стефан Даниловић, Јована Ковачевић, Јелена Златановић и Тијана Мачкић.

Рашковић каже да је пројекат дворане захтјеван, те да број пристиглих радова, на којима је радило укупно између 500 и 600 архитеката, свједочи о његовом значају.

Градски архитекта истиче да апсолутно стоји иза провонаграђеног рјешења, али и да су сви пристигли пројекти подједнако добри и да избор било којег од њих не би представљао грешку. Ријеч је, како наводи, о веома квалитетним идејним рјешењима који су добили похвале конкурсне комисије.

Рашковић наглашава да је изградња мултифункционалне дворане конгресног центра дио пројекта развоја града.

- То је нови дио Бањалуке који иде у Врбаско поље, у сјевероисточном, односно сјеверном правцу и потпуно је приридно, у смислу типологије, да се град тако развија. Тиме се одржава његов идентитет зеленог града, јер се гради у систему отворене изградње. Дакле, у слободном парковском простору ничу објекти који нису узидани један уз други. Наравно, савременост тражи своје, али увијек треба да се реферишемо и на то како изгледа центар града - рекао је Рашковић.

Погледајте како ће изгледати будућа дворана: