latinica  ћирилица
13/08/2020 |  14:09 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Успјешна производна година

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Бијељини да ће Република Српска имати успјешну призводну годину, истичући да је то добро, имајући у виду кризу изазвану епидемијом вируса корона.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

- Можда у задњих 10 година нисмо имали овако рекорду годину. Имали смо рекордне приносе пшенице, јечма, тих озимих култура. Пошто немамо проблема у производњи прољетних култура – кукуруз и соју као најважније културе - рекао је Пашалић, након што је са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем посјетио предузеће "Сава Семберија" и разговарао са његовим директором Стевом Филиповићем.

Он је навео да у августу није било суше, тако да Република Српска може да буде задовољна стањем у овом сектору, те додао да су у овој години произведени вишкови, за које је рекао да ће бити проблем њиховог збрињавања јер је смањена потрошња.

- Добро је да је ријеч о производима доброг квалитета, тако да се ти вишкови могу збринути кроз пијаце, односно продају у свјежем стању, али и кроз прераду - нагласио је Пашалић и додао да је ово добар примјер како заједно Влада и прерађивачки капацитети могу да обезбиједе да вишкови буду прерађени и претворени у производ који није кварљив.

Према његовим ријечима, постигнут је договор са "Савом", али и бањалучком фирмом "Витаминка" и неколико мањих прерађивача да прераде те вишкове пољопривредних производа.

Говорећи о приносима пшенице, Пашалић је рекао да они износе скоро седам тона, да је пшеница доброг квалитета, тако да постоји заинтересованост, како домаћих млинова, тако и фирми из Турске.

Према његовим ријечима, већ су прве количине пшенице кренуле за Турску, са релативно добром цијеном, тако да произвођачи калкулишу – да сачекају неко вријеме, са већом цијеном или да се ослободе залиха.

- То је на њима. Ми смо припремили 3,9 милиона КМ за овогодишњу премију за пшеницу и износи 300 КМ по хектару. Очекујемо да би до краја августа могли да исплатимо та средства - рекао је Пашалић и нагласио да ситуација са вирусом корона није пореметила динамику исплате подстицаја.

Према његовим ријечима, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде исплатило је све своје обавезе из прошле године.

- Никада нисмо имали овако добру динамику исплате. Исплатили смо све обавезе из ове године, око 27 милиона КМ, тако да у будућем периоду неће бити проблема - рекао је Пашалић и додао да се све ове мјере финансирају мимо аграрног буџета, који остаје 75 милиона КМ.

Он је нагласио да се из Компензационог фонда обезбјеђује додатних пет милиона КМ за механизацију, додатних три милиона КМ за откуп јунади, два милиона КМ за поврће, те најавио још неке додатне мјере.

Када је ријеч о интервенцији у производњи меса, Пашалић је навео да постоји добар одзив и произвођача и прерађивача, те нагласио да ће Министарство интервенисати тако што ће подржати месопрерађиваче да откупе 6.000 домаћих јунади и 10.000 свиња.

- Воде се и неке активности на нивоу БиХ, у смислу смањења увоза. Имамо информацију да су наши партнери из Турске присутни у Србији и ми очекујемо њихов долазак у БиХ наредне седмице и може се десити да се ова наша мјера добро уклопи са почетком извоза јунетине у Турску - истакао је министар пољопривреде, те додао да се очекује стабилизација у наредном периоду.