latinica  ћирилица
12/08/2020 |  17:37 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Цикотић: Појачаћемо контролу границе према Србији и Црној Гори

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је након дводневне посјете Унско-санском кантону да ће један од приоритета, како би се контролисао и смањио улазак миграната у БиХ из правца Србије и Црне Горе, бити појачана контрола источне границе.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Цикотић, који је јуче боравио на подручју Бихаћа, а данас на подручју Велике Кладуше, гдје је о ескалацији мигрантске кризе разговарао са кантоналним и локалним званичницима, те обишао камп у селу Липа и камп "Мирал", истакао је да му је након ове посјете јаснија ситуација на подручју Унско-санског кантона.

- Договорили смо одређене механизме и конкретнију и ефикаснију сарадњу локалних и кантоналних власти са институцијама БиХ како би грађани осјетили већи степен безбједности - рекао је Цикотић.

Он је напоменуо да је циљ да се у будућности мигрантском кризом управља са нивоа БиХ и да се тако растерете кантоналне власти, те истакао да "нема мађионичарски штапић" и да ће се резултати будућих активности на превенцији мигрантске кризе осјетити за извјесно вријеме.

Цикотић је навео да план управљања мигрантском кризом у БиХ садржи седам приоритета, 21 мјеру и 116 активности, те нагласио да се мигрантска криза не може одмах ријешити.

- Настојаћемо да из домаћих и међународних фондова повећамо укупан износ буџетских средстава за ове активности, пробаћемо да поправимо координацију између полицијских агенција у БиХ које недовољно сарађују, како би се терет мигрантске кризе рјешавао на територији цијеле БиХ. Увешћемо и систем контроле свих институција које су одговорне за ово питање да би се санкционисао нерад и неодговорност - истакао је Цикотић.

Он је додао да ће се периодично вршити ажурирање овог плана како би се пратио интензитет и степен реализованих активности.

- Имамо обећање ЕУ да ће подржати опремање и обуку институција БиХ које су задужене за контролу границе, тако да очекујемо помоћ са те стране. Међутим, сматрам да и ми сами имамо још много капацитета које можемо искористити - каже Цикотић.