latinica  ћирилица
11/08/2020 |  14:32 | Аутор: СРНА

Адвокат генерала Ђукића: Тужилаштво није ни саслушало Зечевића

Милорад Ивошевић, овлаштени адвокат генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, очекује да Тужилаштво БиХ у цијелости сагледа кривичну пријаву коју је његов тим поднио против судског вјештака Берка Зечевића због лажног свједочења у процесу "Тузланска капија".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

- Очекујемо да се у Тужилаштву БиХ провјере наши наводи и да се тек онда донесе одлука да ли ће спроводити или не истрагу - рекао је Ивошевић Срни.

Ивошевић је рекао да Тужилаштво БиХ није уопште узело у разматрање њихову кривичну пријаву нити је предузело иједну истражну радњу ради утврђивања да ли је пријава тачна или није тачна.

Он је навео да Тужилаштво БиХ чак није ни саслушало Зечевића, питајући како се може одлучивати да ли је неко дао лажан исказ или није уколико барем не буде саслушан осумњичени.

- Тужилаштво БиХ ниједном радњом није одлучило о наводима из кривичне пријаве и ниједним доказом, него је само слиједило логику пресуде Суда БиХ по којој је ова правосудна институција "пресудила исправно" - напомиње Ивошевић.

Ивошевић је поднио притужбу на рјешење Тужилаштва БиХ о неспровођењу, односно обустављању истраге у предмету "Тузланска капија", против Берка Зечевића о давању лажног стручног исказа по основу степена његових тада достигнутих сазнања као и због недоказаног присуства допусног дјеловања Тужилаштва.

Тужилаштво БиХ је 17. јула обавијестило Ивошевића о обустављању истраге против Зечевића против којег је његов адвокатски тим поднио кривичну пријаву због лажног свједочења још у мају 2016. године.

Суд БиХ правоснажно је осудио генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића на 20 година затвора због страдања цивила 1995. године у Тузли.