latinica  ћирилица
10/08/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Броћета: Ријешити питање узурпације српске земље

Делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета рекао је Срни да је на српској земљи у селу Липа у Унско-санском кантону направљен мигрантски центар и да од посјете министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића том кантону очекује да ће бити пронађена конкретна рјешења за процес ширења миграната и узурпацију те српске земље, као и спријечен њихов прелазак у Ливањски кантон.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Очекујем да ће Цикотићева посјета коначно бити од неког значаја и да ће имати ефекта, да неће бити протоколарна, као што смо навикли, и да ће БиХ коначно наћи одговор када је ријеч о рјешавању мигрантске кризе и једног од горућих проблема који данас притиска БиХ, а поготово Унско-сански кантон и мјеста гдје су Срби некада живјели - истакао је Броћета.

Он је напоменуо да су и раније упозоравали да се уопште не води рачуна о безбједности мигрантских центара и да су "илегални мигранти слободнији од домицилног становништва", те да је њихов долазак унио додатни страх за малобројнно српско становништво.

- Мигрантима је пуштено на вољу да се шетају слободно куда они замисле, улазе у српске посједе, напуштене куће и проваљују у њих. Ту траже алтернативе за преноћиште, износе ствари. Све то, не само да додатно успорава повратак српског становништва у ове општине, него уноси страх међу постојеће становништво, које још ту живи и даје им за право да поново размишљају о напуштању својих огњишта - нагласио је Броћета.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је Срни да сутра почиње дводневну посјету Унско-санском кантону како би на лицу мјеста сагледао ситуацију у овом дијелу БиХ, који је бременит проблемима са мигрантима.

Власти и становници Унско-санског кантона тврде да су на удару миграната и да власти на нивоу БиХ нису ништа предузеле да буде ријешен овај проблем, те да највеће посљедице мигрантске кризе трпи управо овај кантон.