latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:47 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-комплексу у Бок Јанковцу обиљежено је 28 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске. У одбрани сјеверне границе Српске 1992. године живот је изгубило 16 српских бораца.
Бок Јанковац, Градишка - помен - Фото: Тwitter
Бок Јанковац, Градишка - поменФото: Тwitter

Драматични догађаји од прије 28 година, када су непријатељске снаге састављене углавном од муслимана из Градишке, потпомогнуте артиљеријом хрватских регуларних снага, требало да успоставе мостобран, још су у свјежем сјећању Богдана Алексића.

Како вријеме пролази, одбрана Градишке прије 28 година као и јуначка погибија 16 бораца добија све више на значају, иако нико од налогодаваца судски није процесуиран, поручено је са обиљежавања.

- Намјера је била да направе мостобран и створе услове за улазак већих снага у Градишку. Наишли су на жесток отпор припадника Градишке бригаде, који су у жестоком окршају поразили хрватске снаге и натјерали их да се уз огромне губитке повуку преко Саве. Нажалост, погинуло је и 16 српских бораца, а 22 су рањена - навео је Радомир Граонић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Бок Јанковац мјесто гдје су прије 28 година одбрањена Градишка и Република Српска, јер да су хрватске снаге успјеле у својој намјери то би имало несагледиве посљедице.

Он је истакао да је обавеза градских власти да обиљежава значајне датуме из своје историје и поклони се страдалим јунацима, али и да развија Градишку и Републику Српску и води рачуна о породицама погинулих и борачкој популацији.

- Градска управа сваке године уређује и дограђује спомен-комплекс у Бок Јанковцу, јер желимо да ово буде меморијални центар гдје ће ученици основних школа долазити да уче о нашој историји. Морамо младим генерацијама да пренесемо шта значи слобода и Република Српска, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима - додао је Аџић.

Подсјећамо, припадници јединице Хрватске војске "Бербир бојна" у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора те уз помоћ тенковске чете са аеродрома Залужани, напад је одбијен, уз 16 жртава на српској страни.