latinica  ћирилица
08/08/2020 |  14:47 ⇒ 17:33 | Аутор: sputniknews.com

Одржана комеморација Исидори Бјелици

Комеморација књижевници Исидори Бјелици, која је преминула 5. августа, одржана је данас у Малој сали Сава центра у Београду.
Исидора Бјелица   (Фото:nezavisne.com) -
Исидора Бјелица (Фото:nezavisne.com)

Комеморацији су присуствовали њена мајка и отац Димитрије Бјелица и Неванка Ђуровић, супруг Небојша Пајкић, дјеца Лав и Вила Еванђелна, многобројни пријатељи и поштоваоци њеног дјела.

Комеморацију је водила Ксенија Вучић, која је позвала на минут ћутања и рекла да би хтјела да се сакрије негдје између Исидориних шешира, постављених поред њене фотографије, и да је нема овдје овим поводом, али да то не умије.

Докторка Драгана Папић Грујић, дугогодишња пријатељица, казала је да је Исидора била највећи интелектуалац.

- Највише смо од ње учили о љубави, залагала се да се љубав као предмет уведе у школе. Била је борац. Међу нашим задњим препискама написала ми је да смрт не постоји, да је то премјештај. Била је ванвременска, вансеријска, била је апсолутно своја, али у исто вријеме наша -  рекла је Папић Грујићева.

Докторка Душица Матовић, такође једна од Исидориних пријатељица, рекла да је књижевница била "вихор изнад сарајевске малограђанске јавности".

- Неподношљива лакоћа постојања је твоја карактеристика. Говорила си: "Овај мој обод шешира ме штити од радозналих људи..." - казала је Матовићева.

Књижевница ће бити испраћена за кремацију у 16 часова, а почиваће у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Бјелица је објавила више од 60 књига, 50 под својим именом, а 15 под псеудонимом.

Добитник је два Београдска побједника за књижевност, два Златна бестселера, Самсунгове награде за културу, награда Гала писац ТВ Политике 2002, Највољеније жене 21. вијека, Карић награде за публицистику, награде за књижевност студената Сорбоне и многих других признања за бројне хуманитарне ангажмане.